Drie redenen voor champagne

Dit jaar konden we op de Provada twéé nieuwe producten – beide data dashboards – introduceren. Nieuwe datasets, die u nóg meer inzicht geven in wat er speelt in de markt. Een dashboard over woningbouwplannen én een dashboard over online supermarktbestedingen.  

Deze twee dashboards zouden er niet zijn zonder onze partners SuperVastgoed en Bureau van der Weerd. De derde reden voor champagne is dat we willen toosten op een mooie samenwerking.  

Reden 1 – Dashboard woningbouwplannen

De database woningbouwplannen werd opgestart door SuperVastgoed. Zij liepen er tegenaan dat er veel versnipperde plannen waren door verschillende projectontwikkelaars. Er was geen regie over de plannen en daardoor sloten de plannen vaak ook niet op elkaar aan. Ze misten overzicht. 

Doelstelling van de database:

Een eind maken aan de onduidelijkheid en een goed overzicht te krijgen van een bepaald gebied: wat is er nu, wat gaat er nog komen? Om van daaruit inzicht te krijgen wat nog ontbreekt aan voorzieningen en retail. Waar zal er over x jaar behoefte aan zijn?

Estafette

In oktober 2021 heeft Locatus het stokje overgenomen van SuperVastgoed, de dataset uitgebreid en een platform ontwikkeld met een heldere zoekstructuur. Als je even rondneust in deze landelijke database krijg je al snel overzicht.  

Wist u bijvoorbeeld dat: 

  • …er momenteel plannen zijn voor 1,1 miljoen woningen (met een woningopgave van 1 miljoen in 10 jaar?
     
  • Noord-Holland en Zuid-Holland de meeste plannen kennen? 54% van de plannen met 57% van alle geplande woningen.
     
  • Drenthe de minste woningbouwplannen heeft (projecten > 50 woningen)
  • …er momenteel 257.000 woningen “in uitvoering” zijn, waarbij wij schatten dat er zo’n 50.000 – 60.000 per jaar opgeleverd zullen worden? En dat we in dit tempo de 1 miljoen binnen 10 jaar niet gaan halen?  

Lokale woningbouwplannen

Het dashboard is er echter bovenal op gericht om in te zoomen op een specifiek gebied. Hier kunt u zien wat de status van de plannen is, en doorklikken naar de originele plannen. Dit geeft inzicht hoe het verzorgingsgebied gaat veranderen en hoe de voorzieningen er in de toekomst voor zullen staan.  

Actualiteit

Locatus heeft de afgelopen maanden alle plannen nog een keer zorgvuldig nagelopen. Dit doen we via deskresearch gecombineerd  met geautomatiseerde controle triggers. Mensenwerk is en blijft een belangrijke – en tijdrovende – basis voor deze database. Tijd die u nu kunt besparen.  

Wat heeft u nou aan deze informatie?

De slide uit de presentatie vatte het als volgt samen:

Meer weten?

Wilt u er eerst wat meer over weten? Vraag dan een demo aan. We komen graag langs of nemen u via Teams mee door het dashboard.

Ja, ik wil graag een demo

Reden 2:
Online supermarktbesteding nu óók geografisch in kaart

De halfjaarlijkse enquête van Supermarkt & Ruimte vormt de basis van het nieuwe dashboard.

Wilt u hier meer over weten?
Klik dan hier of op de afbeelding.

 

Tot slot de 3e reden voor champagne: een toost op onze partners 

Tjerk van Leusden van Supervastgoed en Jeroen van der Weerd van Bureau van der Weerd / Supermarkt & Ruimte: bedankt dat we het stokje van jullie onderzoek over mochten nemen. We proosten op een fijne samenwerking.  

Gerard Zandbergen

Gerard Zandbergen is CEO van Locatus en spart regelmatig met de spelers op de retailmarkt over de kansen voor de toekomst. Locatus heeft als doel de retailmarkt transparant te maken, zodat haar klanten hun kansen en risico’s helder in beeld hebben. Bijna 20 jaar aan informatie vormt daarvoor de basis.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.