In 2018 voorspelde de Rabobank dat in 2025 20% van de dagelijkse boodschappen online zou worden gekocht. Daar kon destijds niemand zich iets bij voorstellen, maar het schudde de markt wel wakker. Voor Supermarkt & Ruimte was dit aanleiding om de ontwikkeling van online boodschappen doen structureel te gaan volgen.
Elk half jaar voert Supermarkt & Ruimte daarom een marktonderzoek uit naar de online supermarktbestedingen. In dit onderzoek wordt een groot aantal consumenten bevraagd over hun online bestedingen aan dagelijkse boodschappen. Jeroen van der Weerd presenteerde op de Provada de resultaten van april 2022 en de trends door een vergelijk te maken met eerdere onderzoeken.
Trendcijfers online bestedingen
Het is duidelijk dat corona het online boodschappen doen een impuls heeft gegeven. Nu corona uit zicht is lijkt de groei er weer wat uit te zijn. Maar er zijn zeker nieuwe groepen mensen online boodschappen gaan doen, die hier ondertussen ook aan gewend zijn. Dus de penetratiegraad is in 2022 wezenlijk hoger dan in 2019.
Maar hoe groot is online omzet versus de totale omzet van de supermarktbranche? Dit aandeel is in 3 jaar tijd gestegen van 3,1 naar 5,6%.
Deze online supermarktomzet is inclusief de aankopen via flitsbezorgers. In vele opzichten een hot topic, omdat deze een stempel drukken op de drukte en leefbaarheid in de grote steden. Deze flitsbezorgers spelen met name in op de gemakzucht van de mens. Levering is vaak in de avonduren “oh, ik heb dat nog nodig en geen zin om de deur uit te gaan.” Het succes van de flitsbezorgers geeft ook aan dat er vraag is naar een supermarkt in de buurt: mensen willen ook lastminute nog iets kunnen kopen. Dat wordt lastig bij de reguliere online supermarkten.
Supermarkt & Ruimte vroeg het consumentenpanel wanneer zij hun online boodschappen het liefst ontvangen:
Geografische spreiding
Interessant is de geografische spreiding van de online supermarktbestedingen. Waar wordt meer online gekocht en waarom? Locatus & Bureau van der Weerd besloten de handen ineen te slaan, met als resultaat een dashboard dat de spreiding van de online supermarktbestedingen per postcode en/of wijk/buurt inzichtelijk maakt.
Wat vertelt het dashboard ons zoal over de spreiding?
- Het effect van Picnic is beperkt: toetreding van Picnic in een marktgebied zorgt momenteel niet meer voor een duidelijke stijging van online supermarktaankopen. We zien eerder dat de taart dan anders verdeeld wordt.
- Er is een groot verschil tussen stedelijk en landelijk. Hoe meer supermarkten in de omgeving, des te hoger de online bestedingen. Dit lijkt tegenstrijdig, maar in de stedelijke gebieden wonen meer mensen die hun drukke leven willen verlichten door de boodschappen online te doen.
- Studenten kopen relatief veel online. Voor hen is online winkelen zo normaal, dat daar boodschappen doen ook bij hoort. Neem de regio rondom Wageningen. We zien hier dat de online bestedingen in deze studentenstad wezenlijk hoger liggen dan in de omliggende woonplaatsen.
De online supermarktbestedingen hebben niet alleen impact op de supermarkten, maar ook op de overige winkels in de omgeving. Zeker in de dagelijkse sector. Iemand die niet naar de supermarkt gaat wipt niet ook nog even bij de bakker binnen voor een vers brood, of de drogist om even te kijken of daar geen leuke aanbieding is voor tandpasta.
Wilt u meer weten over de online supermarktbestedingen?
Vraag dan de Powerpoint van Jeroen van der Weerd over trendcijfers op of vraag een demo aan over het Dashboard online supermarktbestedingen.