Persbericht: Locatus breidt database uit:
Vanaf nu alle woningbouwplannen in Nederland in één overzichtelijk platform 

Locatus heeft een nieuwe database met alle woningbouwplannen in Nederland. Deze database bevat informatie over provinciale en gemeentelijke woningbouwopgaves én alle harde en zachte woningbouwplannen (voor meer dan 50 woningen). De database is opgezet met dezelfde doelstelling als de Locatus retaildatabase: zorgen dat organisaties goede informatie hebben om investeringsbeslissingen op te baseren.

Toekomstig verzorgingsgebied

Woningbouwplannen zijn een zeer interessant gegeven om het toekomstig klantpotentieel voor winkels te bepalen. Er ligt momenteel een woningbouwopgave voor zo’n miljoen nieuwe woningen in 10 jaar tijd. Er zal dus heel wat gaan veranderen in de directe omgeving van vele winkels.

Overzichtelijk in één platform

Met de Database Woningbouwplannen van Locatus kan alle informatie op één plek opgezocht worden. Al deze plannen zijn voorzien van een locatie op de kaart en een link naar de bron. Dit geeft inzicht in de timing van de plannen, het type woning en hoeveel woningen er komen. Met andere woorden hoeveel en welk type consument hier gaat wonen.

Basis van de database

Het idee voor het opzetten van deze database is ontstaan bij SuperVastgoed makelaardij. Om beleggers van supermarktvastgoed goed te kunnen adviseren is inzicht in de toekomstige potentie van supermarktlocaties essentieel. Een onderdeel van deze potentie ligt in het toekomstige aantal nieuwbouwwoningen in het marktgebied van een locatie. SuperVastgoed heeft door het verzamelen en actualiseren van informatie over woningbouwplannen de basis gelegd voor deze database. In oktober 2021 heeft Locatus het stokje overgenomen, de dataset uitgebreid en een platform ontwikkeld met een heldere zoekstructuur.

Vijf planniveaus

De database is opgebouwd in vijf niveaus, die elk hun eigen informatie bevatten. De informatie zoomt in van globaal naar gedetailleerd, van ver in de toekomst naar binnenkort. Provincie, gemeente, verkenningsgebied, overkoepend plan en tot slot ‘planniveau’, het meest gedetailleerde niveau. Deze laag bevat ruim 1800 alleenstaande woningbouwplannen met meer dan 50 woningen. Daarnaast bijna 800 niet-alleenstaande woningbouwplannen, die onderdeel zijn van een overkoepelend plan. De woningbouwplannen in deze laag variëren in planstatus: van zachte plannen, plannen in voorbereiding en harde plannen tot plannen in uitvoering.

Gertjan Slob is Directeur Onderzoek bij Locatus. Tijdens zijn werk is hij continu bezig met het analyseren van retaildata. Hierbij signaleert hij regelmatig opvallende trends en ontwikkelingen. Hij is dan ook een veelgevraagd spreker.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.