Een kaart zegt meer dan duizend woorden – over de waarde van Geografische Informatie Systemen

Dertig jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met kaarten. Nee, geen speelkaarten of Valentijnspost – ik heb het hier over kadastrale kaarten. Ik leerde hoe ik deze kaarten kon vervaardigen. En al tijdens het leerproces werd mij verteld dat ik het risico liep dat er een passie voor kaarten zou ontstaan. Het was een vooruitziende blik: ik kan het bevestigen. Waarom deze passie voor de geografische en kadastrale kaart? Ik leg het u uit.

Geografische kaarten: veel bedrijven maken er gebruik van. Ook u heeft misschien papieren kaarten aan de muur hangen. Kaarten waarop u punaises prikt: bij elke klant één. En valt de punaise eruit, dan weet niemand meer bij welke klant -ie precies hoorde. Het Geografisch Informatie Systeem is meer dan zo’n papieren kaart. Het is een systeem voor het bevragen, vinden en ontsluiten van online geo-informatie. Dankzij GIS is deze geografische informatie digitaal in te zien.

Waardevolle gegegevens
Het GIS zorgt voor nieuwe vormen van output: er ontstaan plattegronden, kaarten en grafieken met allerlei waardevolle gegevens. Het is een tool waarmee u vragen aan de digitale kaart stelt. De kaart geeft vervolgens een resultaat dat in één seconde wordt omgezet naar de gewenste informatie. Postcodekaarten, topografische kaarten, kaarten met informatie over winkelgebieden – noem maar op. Het Geografisch Informatie Systeem heeft echter wel kwalitatief hoogwaardige data nodig. Zij vormen de brandstof voor de tool. Aan de tool alleen heeft u namelijk niets.

Slimme polygoonbestanden
Locatus heeft deze GIS-bestanden voor de hele Benelux én voor 25 Europese winkelsteden als Parijs, Barcelona, Düsseldorf en Keulen. We hebben een landsdekkend puntenbestand dat u kunt gebruiken als klantenbestand of concurrentiebestand. Of als points of interest. Van de grotere winkelgebieden zijn ook slimme polygoonbestanden aanwezig: vlakken die informatie ontsluiten zodra u erop klikt. Zo kunt u in één oogopslag zien waar uw winkels zitten en waar uw concurrenten winkelruimte huren. Ook ziet u de opbouw van de branchering in het gebied. Bent u op zoek naar een nieuwe winkellocatie? Op onze kaarten ziet u hoeveel passanten de locatie kent, welke winkels en horeca zich in de buurt bevinden, hoeveel vierkante meters de winkelruimtes tellen, enzovoort. Zeer waardevolle informatie. Net zo waardevol als een Valentijnskaart? Dat laat ik aan u.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.