Winnaars & verliezers in de strijd om openingstijden

“Kleine winkeliers winnen strijd om koopzondagen Tilburg”, “Winkels Utrecht alle zondagen open”.  Steeds meer koppen over de verruiming van openingstijden. Wie is hier de winnaar? En wie de verliezer?

Dat er iemand baat heeft bij de langere openingstijden moge duidelijk zijn. Want niemand gaat zijn kosten verhogen, zonder dat daar ook opbrengsten tegenover staan. Uit continu passantentellingen blijkt dat de extra passanten op zondag nauwelijks ten koste gaan van de winkelpassanten op zaterdag. En al die mensen lopen er niet alleen rond, er wordt ook wat gekocht. Extra omzet dus, zou je zeggen.

Een dagje shoppen op zondag wordt niet gezien als een noodzakelijk kwaad, maar als een uitje. En die steden die de ‘winkeltoerist’ het meest te bieden hebben, zullen het meeste baat hebben bij de verruiming van openingstijden.

Verschillen tussen groot en klein steeds groter
Als winkelstad/winkelgebied zul je je steeds meer moeten onderscheiden, want voor een uitje willen de mensen heel wat verder reizen dan voor een noodzakelijke boodschap. Dus, als je als stad of dorp te weinig te bieden hebt, word je overgeslagen. Zo simpel is het. En dan is het niet meer de moeite om op zondag open te zijn. Of op koopavond. En dan sluiten er steeds meer winkels. En komen er minder mensen. En sluiten nog meer winkels op koopavond of koopzondag. En komen nog minder mensen.

Dus grote steden zullen het gaan winnen van middelgrote steden. En kleine steden en dorpen zullen de verliezers zijn. Tenzij ze iets bijzonders te bieden hebben.

Maar ook binnen de ‘winnende’ grotere steden zijn weer winnaars en verliezers. Hier gaat het verschil zelfstandige versus winkelketen een belangrijke rol spelen. Veel zelfstandigen kunnen zich geen extra personeel veroorloven. En kiezen daardoor voor krappere openingstijden. Met als gevolg klanten die voor een gesloten deur komen te staan. En hun heil dan maar elders zoeken. En komen die daarna nog terug naar die winkel? Of naar dat deel van de stad? Uiteindelijk zijn ook je buren hier de dupe van.

Ik ondervind dit aan den lijve als ik op donderdagavond Utrecht in trek. Het liefst zo snel mogelijk van Hoog Catherijne en de hoofdwinkelstraten vandaan naar de ‘leuke’ straatjes. Maar steeds vaker sta ik op donderdagavond voor een gesloten deur. Dan misschien toch maar naar Amsterdam de volgende keer?

Als consument ben ik enerzijds winnaar, want ik heb steeds meer vrijheid om te kiezen wanneer ik ga shoppen. Maar anderzijds ook een verliezer, want kan ik dat straks nog shoppen bij de winkiels die ik leuk vind? Ik ben benieuwd hoe u de toekomst van de openingstijden ziet!

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.