Engelse oplossingen voor Nederlandse en Belgische retailproblemen

Vorige week kwam in het Verenigd Koninkrijk “The Grimsey Review”[1] online. Bill Grimsey is de voormalige CEO van de winkelketens Wickes, Iceland en Focus. Sinds 2011 opereert Bill Grimsey als retail expert en als schrijver van het boek ‘Sold Out’.

The Grimsey Review is een boeiend rapport, met 31 aanbevelingen om de ‘High Streets’ te redden. Het meest interessante vind ik dat je dit stuk bijna een-op-een kunt vertalen naar de Belgische en Nederlandse context. Het is interessant om eens te kijken hoe ze er aan de andere kant van de Noordzee over denken, ook al zijn veel van de oplossingen niet nieuw.

Daarom zet ik in dit blog de belangrijkste aanbevelingen voor u op een rij:

Retailers, omarm het internet.
Hiervoor wordt de term ‘networked high streets’ gebruikt. Onderdeel hiervan is gratis WiFi en de aanwezigheid van binnensteden op de ‘social media’. De term refereert ook naar het opereren van een winkelstraat als een netwerk, zowel online als offline.

Overheid, pas belasting aan op huidige omstandigheden.
De eigendomsbelasting op winkelpanden in stadscentra zijn onveranderd hoog, terwijl de omzetten teruglopen. Een herijking van deze belasting zou frequenter plaats moeten vinden.

Pak ongelijkheid van parkeermogelijkheden en -tarieven tussen Retailparks en binnensteden aan.
In de UK zijn de afgelopen jaren veel Retailparken aan de rand van de stad gebouwd. Deze zijn goed bereikbaar en hebben gratis parkeergelegenheid in overvloed. In de binnenstad is het parkeren veelal niet verbeterd en zijn de tarieven alleen maar verhoogd. Dit is een ongelijkheid die moet worden aangepakt.

Overheden, zet je actiever in voor de binnensteden.
Via gericht beleid, het instellen van binnenstadscommissies en een landelijke databank met succesvolle projecten.

‘The Grimsey Review’ is een boeiend stuk, waarin Grimsey een aantal zaken op een manier belicht die ook voor Nederland en België interessant is.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.