Foodcourts – van Madrid tot Amsterdam

Afgelopen weekend hebben we met een hele club van Locatus winkelpassanten geteld in de acht belangrijkste Spaanse steden. Of mijn collega’s nu in Valencia , Madrid, Sevilla of Barcelona waren, niemand heeft de  locale foodcourt overgeslagen.

Buiten sfeer en de aantrekkelijke presentatie, is de variatie aan eten een uitkomst. Ondanks dat we elkaar goed kennen geeft de keuze van het eten nog wel eens discussie, en dan is een foodcourt ideaal. Ik vind ze geweldig! De grootte en variatie in voedselaanbod verschilt, maar het concept is hetzelfde:  een mooie hal met een middenplein met tafels, omringd door veel verschillende aanbieders van eten en drinken. Je maakt je keuze en vervolgens schuif je aan in de gemeenschappelijke ruimte. Zo kan het gebeuren dat je met een paar man aan tafel zit waar de één tapa’s en de ander een hamburger voor zich heeft staan , terwijl aan de overkant van de tafel een vegetariër naast iemand met pekingeend zit.

Dus in één klap is de discussie over ‘Wat eten we vandaag?’ opgelost.

foodcourt

Voor de ondernemers moet dit een uitkomst zijn. Je deelt het pand, je zorgt samen voor de algemene ruimte, afvalstromen kunnen gezamenlijk geregeld worden, website en promotiekosten deel je, etc. Zo profiteren kleinere ondernemers toch van schaalgrootte. Bovendien houdt het je scherp als ondernemer. De consument kan heel eenvoudig ter plekke nog switchen naar de concurrent. Dus  moet je dagelijks pieken. Hier profiteren wij als consumenten dan weer van.

In Nederland staat dit concept volop in de belangstelling. Deze zomer zette Foodsafari de Nederlandse foodcourts op een rij.

Ook in België zijn de foodcourts in opkomst. In Antwerpen is bijvoorbeeld net Foodhal Mercado geopend, en in Gent opent eind dit jaar The Holy Foodmarket.

Naast de foodcourts met de kleinere zelfstandigen zien we in de (planmatige) winkelcentra ook foodcourts die meer gevuld zijn met bekende ketens. Hier is meestal meer het fastfoodaanbod te vinden. Zo heb ik in Manchester gegeten in het Arndale Shopping Centre en in Duitsland bij Centro Oberhausen. Een andere sfeer dan bij de Mercado San Miguel in Madrid of de Amsterdamse Foodhallen, maar wel met hetzelfde foodcourt principe.

Ludwig Boosveld

Ludwig Boosveld werkt al meer dan tien jaar als buitendienstmedewerker bij Locatus. Samen met 12 collega's verzamelt hij de informatie over winkels, winkelgebieden en winkelpassanten op straat. Zijn werkgebied breidde zich door de jaren heen uit, van Nederland, naar België en Europa. Momenteel ligt zijn focus op passanten tellen via wifi-sensoren. In zijn blogs vertelt hij wat hem onderweg opvalt.