Loopt aantal schadeherstelbedrijven synchroon met verkeersongevallen?

Maandag stond het nog op de voorpagina van de krant: “Verkeersongevallen met auto in jaar tijd met 8 procent toegenomen” . Daar zal de autoherstelbranche niet rouwig om zijn.  Het artikel maakte me nieuwsgierig. Wat weten we bij Locatus van deze branche?

Het aantal schadeherstelbedrijven is in 10 jaar tijd gegroeid van 1.438 in 2010 naar 1.580 op dit moment. Een stijging van 10%. Let wel, de schadeherstelbedrijven die onderdeel uitmaken van een dealer worden hierin niet meegenomen.

In dezelfde periode nam het aantal auto’s in Nederland toe van ca. 7,6 miljoen naar ca. 8,1 miljoen (+6,3 %).  Deze groei loopt niet gelijk op met de groei in schadeherstelbedrijven.

De markt van schadeherstelbedrijven bestaat voornamelijk uit zelfstandig ondernemers. Slechts 18% is aangesloten bij een keten. De grootste zijn ABS Autoherstel, Schadenet, Care en ASN. In onderstaande grafiek wordt de filialiseringsgraad aangegeven.

Grafiek 1: Ontwikkeling aantal verkooppunten en filialisering schadeherstelbedrijvenautoherstel-filialisering20

Hoe zijn deze schadeherstelbedrijven over Nederland verspreid?
Onderstaande kaart uit de Locatus database brengt alle schadeherstelbedrijven in beeld.

Kaart 1: Verkooppunten schadeherstelbedrijven

autoschade-herstelbedrijven

Het is niet alleen interessant om te kijken waar ze liggen, maar ook hoe de verhouding ten opzichte van het aantal inwoners en het aantal personenauto’s is. In de dichtbevolkte delen van het land wonen veel mensen, maar zijn zij ook in het bezit van een auto en zijn daar schadeherstelbedrijven gevestigd?

Een aantal feiten op een rij:
Nederland heeft per 10.000 inwoners 0,93 schadeherstelbedrijven.
Nederland heeft per 10.000 personenauto’s 1,78 schadeherstelbedrijven.

Grafiek 2: Schadeherstelbedrijven per 10.000 inwoners en personenauto’s per provincie 2016
autoherstel-per-provincie20

Je zou denken hoe drukker met auto’s, des te groter de kans op ongelukken, des te meer schadeherstelbedrijven.

Maar de praktijk is anders. In de provincies Friesland, Overijssel, Noord-Brabant en Drenthe ligt het aantal schadeherstelbedrijven per inwoner hoger dan landelijk.

Per personenauto’s zien we een ander beeld. In Flevoland ligt het aantal personenauto’s per inwoner aanzienlijk hoger dan landelijk. Toch heeft Flevoland een opvallend laag aantal schadeherstelbedrijven. Terwijl Friesland en Overijssel een relatief hoog aantal schadeherstelbedrijven hebben.

Nicole Dirksen

Nicole Dirksen-Janken werkt bij Locatus als projectleider / data-analist. Zij maakt met name analyses op basis van een specifieke onderzoeksvraag van de klant. Voortdurend met haar neus in de data, blogt zij over trends in de verschillende branches.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.