Groot en klein in de levensmiddelenbranche

De afgelopen kerstdagen stond het eten bij heel veel mensen weer voorop: van kerstbrunch naar kerstdiner en dat minstens maal twee. Daar ging heel wat boodschappen doen aan vooraf. Voor de een one-stop shoppen bij de supermarkt en de ander loopt voor deze gelegenheid toch alle speciaalzaken af. Het brood moet van de echte bakker komen, het vlees van de slager, de vis van de visboer. Geïnspireerd op deze voedselfocus rond de jaarwisseling ook wat retailfacts over deze sector.

Hoeveel en hoe groot?

De supermarkt steekt er natuurlijk zowel qua grootte als qua oppervlak met kop & schouders bovenuit.

Als we de supermarktachtigen buiten beschouwing laten, zien we dat de speciaalzaken gemiddeld een oppervlak hebben tussen de 40 en 60 m². Maar dat is gemiddeld. Hoe klein is de kleinste winkel? En hoe groot de grootste? En waar kunnen we die dan vinden? Ik zet een paar voorbeelden op een rij.

 • In Zeeland heb je zowel de kleinste als de grootste winkel in groente & fruit:
  De Fruitsalon in Kwadendamme is 5 m² terwijl Jeroen de Feijter in Terneuzen 450 m² beslaat. Alleen al de appels nemen meer ruimte in beslag dan de gemiddelde groentewinkel in zijn geheel.
  .
 • Noord Holland heeft de kleinste én de grootste kaaswinkel van Nederland:
  Een van de filialen van Henry Willig in Amsterdam is de kleinste (5 m²) en de Cheese Factory in Volendam is met 280 m² de grootste. De Cheese Factory is meer een beleveniswinkel, waar je ook kunt zien hoe kaas gemaakt wordt.
  .
 • De kleinste en grootste delicatessenwinkels liggen juist in uitersten van het land.
  Derlon in Maastricht is 9 m², terwijl Bilder & De Clerck in Amsterdam 233 m² heeft.
  .
 • De supermarkten laten een enorm verschil zien tussen de kleinste en de grootste winkel:
  AH Bio in Utrecht is slechts 30 m² met als tegenpool de Jumbo foodmarkt in Breda, met wel 6.000 m² wvo.
  .
 • De grote viszaken liggen langst de kust. De grootste daarvan is Cash and Carry in Vlissingen. Verder heeft deze branche 5 winkels die tot de categorie kleinste behoren: De Visstek in Haarlem, Viskiosk en Haring & Zo in Amsterdam, Plexat in Dordrecht en Prins & Dingemanse in Yerseke. Allen met 6 m².
  .
 • Tot slot in het kader van Oud & Nieuw nog de slijter.
  Ruck Zuck in Nuth is met 698 m² de grootste slijterij van het land. Enorm voor een slijterij, maar dit blijkt een drive-in drankenhandel te zijn. Je kunt dus met je auto het pand in om je drank in te slaan. De kleinste slijter is te vinden in Arnemuiden (De Vriendschap).

Wilt u nog meer weten over de trends in de levensmiddelensector? Mijn collega Nicole Dirksen bracht in een eerder blog de winnaars en verliezers in de levensmiddelenbranche in beeld.

 

Astrid is Marketing Communicatie Manager bij Locatus en ziet zo heel wat interessante informatie voorbij komen. Dit zorgt ervoor dat zij met enige beroepsdeformatie door de winkelstraten loopt. En daar over schrijft...

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.