Winnaars en verliezers in de levensmiddelensector

Als ik op een feestje vertel waar ik werk krijg ik vaak te horen: ”Het gaat niet goed met de slagers en groenteboeren” of  “Jammer dat de bakker niet meer in het winkelcentrum zit”. Mijn vraag is dan: “Waar doe jij zelf dan deze boodschappen? Bij de bakker en slager of bij de supermarkt?”

Bakkers, slagers en groenteboeren verdwijnen inderdaad in grote getale. De afgelopen 10 jaar zijn maar liefst 451 bakkers uit ons bestand verdwenen (Nederland). In diezelfde periode is het aantal groente&fruit winkels en slagers met ca 1/3 afgenomen.

Maar er zijn niet alleen verliezers binnen de levensmiddelenspeciaalzaken. Uitschieters bij de groeiers zijn de branches Slijter, Delicatessen, Levensmiddelen Overig, Chocola en Koffie/Thee.

In totaal is het aantal verkooppunten levensmiddelen (excl. de supermarkten) in 10 jaar tijd met 7% afgenomen. In dezelfde tijd zagen we het aantal supermarkten juist met 6% toenemen:  van 4.407 op 1 januari 2007 naar 4.674 op 1 oktober 2017.

De afname van het aantal bakkers, slagers en, in mindere mate, groente/fruit ging ten koste van de zelfstandige ondernemer. Dit zien we terug in de toename van de filialiseringsgraad van deze branches. 25% van de slagers was aangesloten bij een keten en inmiddels is dat 39%.

Bij de branches die gegroeid zijn, zien we zowel een toename als een afname van de filialiseringsgraad. Bij de slijters zien we relatief meer filiaalzaken, met name door supermarktslijterijen zoals Jumbo slijterij en Plus Slijter.

De branches Koffie/Thee, Chocola en Delicatessen hebben hun groei juist te danken aan de zelfstandige ondernemers. In 2007 was bijvoorbeeld 45% van de Koffie/Thee winkels een formule en op dit moment slechts 31%. Dit zijn dus populaire branches binnen de levensmiddelensector.

Nicole Dirksen

Nicole Dirksen-Janken werkt bij Locatus als projectleider / data-analist. Zij maakt met name analyses op basis van een specifieke onderzoeksvraag van de klant. Voortdurend met haar neus in de data, blogt zij over trends in de verschillende branches.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.