Hebben de breiwinkels baat bij wildbreien?

Wildbreien, breigraffiti, breibommen. Breien is niet meer een suffe bezigheid voor ouderen, maar een hobby voor alle leeftijden. Neem de Stricken bar in Berlijn of Stich ’n Bitch in Amsterdam. Ook jonge ontwerpers laten zich inspireren door het breigaren. Zoals in de webwinkel www.grannysfinest.com. En je bent vast op straat wel eens een boom, bankje, beeld of lantaarnpaal tegengekomen in een gebreid jasje. Tijd om de brei/stoffenbranche eens onder de loep te nemen.

Er zijn een viertal branches waar we dit soort winkels en ontwikkelingen in terug zien,  namelijk Handvaardigheid, Wol/Handwerk, Naaimachines en Stoffen.  De populariteit van het breien is als enige creatieve hobby daadwerkelijk in de winkeldata van Locatus terug te zien. 2011 was het omslagpunt. Precies de tijd dat ook het ‘urban knitting’ volop in de belangstelling stond. Sinds die tijd is het aantal wol/handwerkwinkels weer licht toegenomen. De andere ‘creatieve’ branches hebben nog steeds te maken met een afname. Het aantal winkelmeters Wol/Handwerk is in de periode 2008-2014 nagenoeg gelijk gebleven.

Grafiek 1: Ontwikkeling winkels ‘creatieve branches’ Nederland

Grafiek hobby winkels

In deze ‘creatieve’ branches zijn nauwelijks ketens actief. De bekendste keten is Pipooos  met ca. 27 winkels (Branche Handvaardigheid). Hier verkopen ze voor nagenoeg alle ‘creatieve’ hobby’s de bijbehorende boeken en materialen. Andere ketens spelen echter wel in op de trend door het assortiment aan te passen. Neem de breiboeken bij Bruna of  wol en accessoires bij de Hema..

Grafiek 2: Ontwikkeling winkels ‘creatieve branches’ België

Grafiek hobby winkels

Bij onze zuiderburen is het aantal Wol/handwerkwinkels juist afgenomen. Maar ondanks die afname hebben zij nog steeds ruim het dubbele aantal winkelmeters Handvaardigheid per inwoner beschikbaar. In Nederland hebben we ongeveer 2,6 meter per 1.000 inwoners, terwijl dit in België 5,8 meter per 1.000 inwoners is.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.