Hebben tattooshops hun top bereikt?

Op een warme zomerse dag lijkt de binnenstad wel een openluchtmuseum. Op straat, in de winkel of op het terras, overal lopen of zitten getatoeëerde mensen. Niet alleen de stereotype crimineel, vrachtwagenchauffeur of vuilnisman, maar ook mannen in pak of ouders met hun kind aan de hand. Het zal dus niemand verbazen dat dit een van branches is die het meest gegroeid is de laatste jaren.

De laatste vijf jaar is het aantal tattooshops met 50% toegenomen, blijkt uit onze cijfers. De cijfers van het RIVM (verleent vergunningen voor tattooshops) laat een nog grotere toename zien in deze periode. Van 458 naar 890 vergunningen. Hiertoe behoren ook schoonheidssalons, zonnestudio’s of piercingsalons, die een vergunning hebben om te tatoeëren.

grafiek-tattooshops

 

Bron: Locatus

De toenemende populariteit van de tattoo is mede te danken aan de media. Veel mensen met een voorbeeldfunctie zijn op tv te zien met een tattoo: filmsterren, presentatoren en ook politie-agenten. Ondertussen heeft 1 op de 3 jongeren een tattoo. Maar je ziet ook al weer de eerste signalen van mensen die de tattoo weg willen laten halen.

Afgelopen vrijdag zag ik bij EenVandaag een rapportage over spijtoptanten en de gevaren die het weghalen met zich meebrengt. Tatoeëren is ondertussen aan regels gebonden. Je kunt in het RIVM register nakijken of men een vergunning heeft. Het weglaseren van tattoo’s blijkt een vrij beroep. Je koopt een apparaat en gaat aan de slag met alle gevolgen van dien. Ook hier is het tijd voor regels. Zullen tatoeëerders dit op zich gaan nemen? Of ben je dan net een kunstschilder met een papiershredder naast je, zoals Henk Schiffmacher het zo mooi verwoord bij Een Vandaag.

Het lijkt erop dat er een kentering aankomt. Zullen de komende vijf jaar 50% van de tattooshops omgebouwd worden naar laserklinieken? Ik ben benieuwd.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.