Welke winkel is de grootste van Europa?

Het heeft een paar zweetdruppels gekost. Tickets boeken, koffers pakken, de auto of het vliegtuig in. Niet om van een overheerlijke vakantie te genieten, maar om hard aan de slag te gaan. Winkels in kaart brengen en winkelpassanten tellen. Om zo 25 winkelgebieden verspreid over 16 steden in 10 landen in kaart te brengen. We zijn trots op het resultaat. In dit blog enkele facts & figures van deze inventarisatie op een rij.

Even ter vergelijking: in Nederland en in België hebben we alle verkooppunten in kaart. Dit zijn er ruim 400.000. Elk land de helft.  In de 16 steden buiten de Benelux hebben we nu 33.230 verkooppunten in kaart gebracht. Om precies te zijn.  Hiervan bevinden zich ruim 11.000 verkooppunten in Duitsland. In steden als Berlijn, Hamburg, Dusseldorf en Keulen. Verder zijn we ook in Londen, Parijs, Madrid, Barcelona, Milaan, Zurich, Kopenhagen, Stockholm en Glasgow geweest. Steden met niet alleen veel meer winkels, maar ook veel grotere winkels.
Neem de warenhuizen. INNO in Brussel staat in ons bestand op de 27e plaats kwa aantal winkelmeters, en de Bijenkorf in Amsterdam op de 37e plaats.  De Top 5 van onze huidige database ziet er als volgt uit:grootste-winkels-eu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het gaat hier om winkels in de centra van de steden. We hebben in de Benlux wel grotere winkels buitenaf zoals tuincentra en woonwinkels.

Ondertussen hebben we 4.324 verschillende winkelketens in ons bestand staan. De filialen van Galeria Kaufhof nemen daarbij de meeste vierkante meters (wvo) in beslag. Gevolgd door enkele andere bekende namen:

winkelketens-eu

 

Als we naar het aantal filialen kijken, komt er een andere top 5 naar boven. Tijdens onze reis door Europa zijn we 114 filialen van Starbucks tegengekomen. Dat Starbucks flink aan de weg timmert weten we, maar dat we zoveel filialen tegen zouden komen had ik toch niet verwacht.

keten-aantal

 

We hebben in de Europese steden alleen het belangrijkste winkelgebied in kaart gebracht. En zelfs dan spreken we al over een enorm aantal vierkante meters aan retail:

stad-meeste-wvo

 

En dan tot slot hebben we op 606 punten passanten geteld. De Top 5 van winkelpassanten  komt de Benelux ook weer naar voren.  De Meir in Antwerpen neemt de 4e plaats in, met 93.000 passanten op een reguliere zaterdag.

passanten-eu

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.