Het ambacht is weer sexy

Retaildetail besprak eind vorig jaar vijf essentiële foodservicetrends voor 2015 . Op nummer één staat Reinventing traditions: het ambacht is weer sexy.

In 2015 verkiezen we, volgens de samenstellers van het Food Inspiration Trendreport, imperfectie boven gestandaardiseerd. Het branden van koffie, het brouwen van bier, het bakken van brood, het fermenteren van groente, het beenhouwen van vlees: we leren weer hoe onze oma’s en opa’s het eten bereidden. Waarom? Rijk word je er niet van, maar wel gelukkig, want ingrediënten verworden tot een eerlijk en smaakvol product met handwerk en vakmanschap, dat geeft voldoening. Deze gelukkige, jonge honden maken ambacht weer sexy.

Dit citaat kon zo geschreven zijn voor de Fenix Food Factory in Rotterdam (Katendrecht). Als je op de website leest welke ondernemers zich hier verzameld hebben kom je stuk voor stuk alle voorbeelden uit het citaat tegen:

  • Stielman koffiebranders, oftewel koffiebanders met ambacht
  • De Kaapse Brouwers, de jongste stadsbrouwerij van Rotterdam
  • Jordy’s Bakery, derde generatie uit een bakkersfamilie
  • Rechtstreex, groente, zuivel en meer, rechtstreeks naar de Fenix Loods
  • Firma Bijten, heeft de kunst van het paté maken herondekt

aangevuld met nog twee ambachtelijke bedrijven:

  • Booij Kaasmakers, maakt eigen boerenkaas
  • CiderCider, geboren uit frustratie over het gebrek aan lekkere cider uit Nederland

Deze Rotterdamse Food Factory scoort ook goed op nummer vijf van de essentiële foodtrends: Experience 3.0: niet denken maar voelen.Klantbeleving zal een onderneming onderscheiden van de rest.” En dat heb je hier zeker. Fantastisch om te zien hoe een tocht langs kringloopcentra en aanverwante resulteert in een trendy interieur: pallets met perzische tapijten, honderd-en-één verschillende stoelen en tafels, en toch een geheel.

Kwa sfeer moet ik denken aan Markthalle Neun, in een markthal in Berlijn. Absloluut een aanrader trouwens. Ik krijg het nog druk de komende tijd, want ik heb nog een aantal van dit soort concepten op mijn food bucket list staan: Foodhallen in Amsterdam, een bezoekje aan de Rollende Keukens als het zonnetje weer schijnt, en last but not least De Holy Food Market (geweldige naam) in de Abdij van Boudelo in het centrum van Gent. De laatste is nog in wording, maar opent ook dit jaar.

Astrid is Marketing Communicatie Manager bij Locatus en ziet zo heel wat interessante informatie voorbij komen. Dit zorgt ervoor dat zij met enige beroepsdeformatie door de winkelstraten loopt. En daar over schrijft...

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.