Veldwerk voor Locatus: de gevolgen van een terreuraanslag gaan niet ongemerkt aan je voorbij

Wij zijn veel onderweg als buitendienst. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Zo was ik in de week na de trieste aanslagen in Parijs in België en Frankrijk. Daar merkte ik dat er de hoogste staat van paraatheid was. In België was verdacht veel politie op straat, en in Frankrijk had men, logisch genoeg, nog een tandje bij geschakeld.

De week na de aanslag bij Charlie Hebdo was ik in Winkelcentrum Euralille in Lille. Als eerste kwam ik zes zwaar bewapende militairen tegen. Daarop volgde een groep bewapende politieagenten en op elke hoek van het winkelcentrum stond een bewaker van het winkelcentrum zelf. Ik was in Lille om voor Passanten 24/7 onderhoud te verrichten aan een telsensor, maar dat werd mij al gauw onmogelijk gemaakt. Foto’s maken was verboden, en al gauw werd mij naar mijn werkvergunning gevraagd. Daar ik deze niet bij me had, mocht ik de werkzaamheden niet uitvoeren. Ik kreeg 5 minuten de tijd om onder zware bewaking een noodoplossing bij de sensor aan te brengen en daarna moest ik het winkelcentrum verlaten. Ik voelde me nou niet echt op mijn gemak met al die zwaar bewapende mensen. Paniek alom dus in Frankrijk. Aan de ene kant begrijpelijk, aan de andere kant wat overtrokken.

“Hoe anders was
de sfeer daar”

 

Maar elke week is weer verschillend. En het ene land is het andere niet. Twee weken geleden was ik in Londen, om onze winkeldatabase weer te updaten, foto’s maken en dan ook nog aan de slag met enkele sensors voor Passanten 24/7. Hoe anders was de sfeer daar. Ondanks de dreiging heerst er toch een soort van serene rust onder de London-ers. De stad is een smeltkroes van verschillende culturen, en één van de grootste steden van Europa. Dus zeker een potentieel doelwit voor terroristen. U kunt zich waarschijnlijk nog wel het drama voor de geest halen waarbij in 2013 een militair in koele bloede werd afgeslacht, midden op straat in Zuid Londen. Toch merk je weinig van een eventuele terreurdreiging, ook al zijn de Engelse grenzen zwaar bewaakt, staat half Engeland onder camera toezicht en is er zoals altijd veel politie op straat. Hoe komt het dat het hier zo anders is?

“Je zult nergens een
kluisje vinden om even
je tas in te stoppen”

 

Ik had het hier over met een vriend van mij, die al zijn hele leven in Londen woont. Hij had een heel simpele verklaring voor deze rust. Engeland heeft in tegenstelling tot de meeste westerse land en, al een kleine 40 jaar ervaring met terrorisme. Sinds begin jaren ‘70 tot halverwege jaren ‘90 heeft men hier namelijk te maken gehad met de terreur van de IRA. Aanslagen zijn dus niet nieuw voor hen en het veiligheidssysteem in Engeland is hier nog steeds op ingericht. Je zult nergens een kluisje vinden om even je tas in te kunnen stoppen en de belangrijkste steden worden 24 uur per dag in de gaten gehouden met camera’s. De Engelse burgers vertrouwen klakkeloos op hun goed getrainde leger, zodat ze niet gauw in paniek zullen raken.

Deze week ben ik weer in Londen. Dus ik ben blij dat de sfeer hier ontspannen is, ondanks alle dreigingen van vandaag de dag. Dat werkt toch een stuk prettiger.

Ludwig Boosveld

Ludwig Boosveld werkt al meer dan tien jaar als buitendienstmedewerker bij Locatus. Samen met 12 collega's verzamelt hij de informatie over winkels, winkelgebieden en winkelpassanten op straat. Zijn werkgebied breidde zich door de jaren heen uit, van Nederland, naar België en Europa. Momenteel ligt zijn focus op passanten tellen via wifi-sensoren. In zijn blogs vertelt hij wat hem onderweg opvalt.


Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.