Retailcijfers in context: verkooppunten per provincie

Gegevens over individuele winkels of winkelgebieden krijgen pas echt betekenis als deze in een context geplaatst worden: Hoe is het hier ten opzichte van soortgelijke winkelgebieden? Of hoe gaat het in onze provincie in vergelijking met andere provincies? Omdat Locatus alle verkooppunten in Nederland en België in kaart heeft kunnen wij bij uitstek deze context bieden.

We doen dit door jaarlijks Locatus Retail Facts uit te geven. In de Retail Facts staan kengetallen zoals aantal verkooppunten per provincie, per winkelgebied, wat is de omvang van het aantal winkelmeters en hoe is de filialisering en leegstand. Dit geeft een goed beeld van de huidige stand van zaken. Voor dit blog heb ik het aantal verkooppunten per provincie eruit gelicht. En hiervoor de Retail Facts vanaf het begin achter elkaar gezet. Resultaat: een trendlijn van het aantal verkooppunten per provincie.

Ontwikkeling verkooppunten per provincie – Nederland
Uitgangspunt is 2008.  Het aantal verkooppunten per provincie heb ik in dit jaar geïndexeerd op 100. Je ziet zo een duidelijke ontwikkeling. Jarenlang liet de provincie Flevoland een totaal andere trend zien als de andere provincies. Maar sinds 2011 zien we in Flovoland een duidelijke kentering. Het laatste jaar neemt het aantal verkooppunten zelfs relatief sterker af dan in andere provincies. De overige provincies laten allemaal al jaren een daling zien. In krimpgebieden zoals Groningen, Friesland en Limburg is de daling van het aantal verkooppunten het grootst.

 Grafiek-vkp-prov-NL

 

 

 

 

 

 

Ontwikkeling verkooppunten per provincie – België
Ook voor de Belgische markt heb ik de provincies eruit gelicht. Alleen het Brussels Gewest laat in eerste instantie een toename zien, maar vervolgens zien we ook in België in alle provincies uiteindelijk een dalende trend in het aantal verkooppunten. Limburg, Oost- & West Vlaanderen laten relatief de grootste daling zien.

Grafiek-VKP-prov-BE

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u meer weten over:

Retail Facts NL: kengetallen over de Nederlandse detailhandel
Retail Facts BE: kengetallen over de Belgische detailhandel

 

 

 

 

 

 

Nicole Dirksen

Nicole Dirksen-Janken werkt bij Locatus als projectleider / data-analist. Zij maakt met name analyses op basis van een specifieke onderzoeksvraag van de klant. Voortdurend met haar neus in de data, blogt zij over trends in de verschillende branches.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.