Het belang van de geldautomaat

Laatst bezocht ik het kleine overdekte winkelcentrum Zuiderwaard in Vinkeveen. “Ja, nou en?” hoor ik u denken. Dat kan ik me voorstellen maar daar was toch iets aan de hand. Met de geldautomaten wel te verstaan…

Niet iedereen weet het, maar Locatus houdt ook alle geldautomaten bij in haar database. Dus ik mag alle veranderingen in kaart brengen. Bij dit kleine winkelcentrum, van welgeteld 21 verkooppunten, was in een paar maanden tijd wel héél veel gewijzigd.

De ABN-Amrobank stond nu leeg en uit de gevel waren de geldautomaat, chipknip en  geldstortautomaat ‘weggesneden’. Anders kan ik het niet verwoorden. Aan de achterkant van het winkelcentrum waren deze automaten weer teruggeplaatst. De locatie verbaasde mij hogelijk. Excusez le mot, maar het zat nu op het aarsgat van het winkelcentrum. Waar bijna niemand komt en totaal geen sociaal toezicht is. Ik zou zeggen: ‘heren geldautomaat rovers ga uw goddelijke gang’!

De ING automaat, die nota bene aan dezelfde kant was gevestigd, is kort hiervoor weggehaald en verplaatst naar de binnenkant van The Readshop. Het is nu een stortingsautomaat geworden. Nadeel hiervan is dat deze uitsluitend voor ING klanten zijn diensten vervuld. En alleen tijdens openingstijden. De nieuwe ABN-Amro geldautomaat heeft volgens de plaatselijke slijter nog niet gewerkt en zit in de gevel alleen maar mooi te wezen. De Maestro geldautomaat in de Jumbo supermarkt is onlangs ook nog eens weggehaald en nu telt winkelcentrum Zuiderwaard in plaats van 3 vrij toegankelijke geldautomaten er nog maar één werkende, die zoals eerder vermeld alleen toegankelijk is voor ING klanten en alleen tijdens winkelopeningstijden.

De Jumbo bedrijfsleidster en slijterijhandelaar beklaagden zich hier bij mij over. Volgens de drankenhandelaar kost het hem ook nog eens omzet. “Ik moet mijn klanten die per se niet willen pinnen nu verwijzen naar de Rabo-geldautomaat die een heel eind verder op zit. Tenzij ze ING klant zijn”. “Sommigen zie ik never nooit niet meer terug’! Dit geeft toch weer aan dat de geldautomaten een bijdrage leveren aan de aantrekkingskracht en aantrekkelijkheid van een winkelcentrum“.

Omdat Locatus ook van de ‘cijfers’ is wil ik u tot slot nog een klein overzicht geven van het aantal geldautomaten in Nederland op 20 oktober 2012.

Geldinstelling Aantal In procenten
ABN-Amro 1.406 19%
ING 2.289 32%
Rabo 2.482 34%
SNS    496   7%
Overig*    587   8%
Totaal    7.260 100%

*Waaronder RBS, Friesland Bank en Maestro

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.