Het mysterie van de verdwenen passant

Menig lezer zal zich bij deze titel afvragen: Verdwenen passant, hoezo verdwenen? Bij een bezoek aan het centrum is het toch nog steeds een ellende om een parkeerplek te vinden. En in de winkelstraten is het op zaterdag toch druk. Waar heb je het over?

De werkelijkheid is anders, zo blijkt uit de tellingen die Locatus de afgelopen jaren in Nederland heeft uitgevoerd. De laatste gegevens van dit voorjaar laten een afname van de bezoekersaantallen zien. Met een daling van 1,5% op jaarbasis lijkt de afname van passanten nu wel te stabiliseren.

De consument ervaart het niet of nauwelijks, maar zal het niet echt een probleem vinden wanneer het minder druk  wordt in een winkelgebied. Meer ruimte in de winkelstraten of de passage en meer parkeergelegenheid. De ondernemers daarentegen denken daar anders over, “géén klant, géén omzet”. Zo zwart-wit is het natuurlijk niet. Het gaat erom wat het besteedbaar bedrag is per klant. Funshoppers die kijken en niet kopen leveren namelijk ook niets op.

Een belangrijke reden voor het verdwijnen van de passanten/consumenten is het alternatief. Vroeger was het dichtstbijzijnde winkelcentrum dé aankoopplaats voor de boodschappen. Alleen voor de maandelijkse of seizoensaankopen was men geneigd om iets verder te reizen. Langzaam werd de consument mobieler. Men kreeg daardoor meer aankoopplaatsen als alternatief. Tegenwoordig hoef je zelfs de deur niet meer uit voor je aankopen. Wie heeft nou nog nooit gebruik gemaakt van de mogelijkheden van het internet? Uit de Thuiswinkelmarktmonitor 2010-2 blijkt namelijk dat er maar liefst 9,2 miljoen online shoppers in Nederland zijn. Door de komst van internet is één druk op de knop voldoende om binnen een dag of twee de nieuwste cd, spijkerbroek of LED-tv in huis te halen.

De crux van het verdwijnen van passanten zit ‘m niet zo zeer in de aankopen op het internet, maar in het kijken en vergelijken. De omzet die de webwinkels aan non-food producten genereren was in 2009 namelijk nog maar 6% van de totale bestedingen. Het is wel de vraag hoe zich dit in de toekomst gaat ontwikkelen. Het ziet er naar uit dat de huidige (winkel)passant een multi-channel passant wordt. Des te meer reden voor de traditionele retailer om zich ook te verdiepen in de mogelijkheden van het internet. Want je wil toch dat jouw winkel gevonden wordt!

Nicole Dirksen

Nicole Dirksen-Janken werkt bij Locatus als projectleider / data-analist. Zij maakt met name analyses op basis van een specifieke onderzoeksvraag van de klant. Voortdurend met haar neus in de data, blogt zij over trends in de verschillende branches.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.