Het nieuwe tweedehands

In het verleden waren het vaak de charitatieve instellingen die er een 2e hands winkel op na hielden. Verder had je de lokale kringloopwinkel en dan hield het, naast een paar kleine zaakjes, al gauw op in je stad. Tegenwoordig is het big business, en zie je 2e hands winkels in allerlei soorten en maten de grond uit schieten.

Allerhande tweedehands

Je kunt het zo gek niet verzinnen of ik kom ze wel tegen. 2e hands serviezen, 2e hands merkkleding, tweedehands lego, zelfs een winkel met tweedehands artikelen voor het kweken van wiet. Er zijn tientallen samenwerkingsverbanden van winkels in tweedehands artikelen en als buitendienstman ik zie de markt alleen maar groeien.

Onderscheidend

Om je te onderscheiden in deze groeiende markt zul je wel met iets bijzonders moeten komen. Zeker met marktplaats.nl als concurrent. Onlangs kwam ik hier twee goede voorbeelden van tegen.

ReCycle
recycle-fiets-luboZo is er in Deventer de fietsenwerkplaats van Cambio. Op zich niets nieuws. Langdurig werklozen en herintreders die tweedehands fietsen opknappen om weer te koop aan te bieden. Cambio gaat echter verder dan dit. Met het “ReCycle” programma knappen ze niet alleen fietsen op, maar maken ze er wel heel bijzondere uitvoeringen van. Inmiddels  een succes, want ik zie ze steeds meer in mijn omgeving. En ook scholen en bedrijven maken gebruik van het programma.

Bij Opa
Een ander opvallend initiatief, dat ik al vaker heb gezien in het land, is het concept van “Bij Opa”. Dit concept is afgelopen weekend ook officieel geopend bij mij om de hoek. Een niet-tot-weinig-gebruikt pand is omgetoverd tot winkelpand. Hier kunnen mensen 2e hands of zelfgemaakte spullen verkopen door een stukje winkel te huren: van een schap tot een stuk etalage. Voor een beperkt deel van de opbrengst wordt het verkooptraject je dus uit handen genomen. Het concept is ideaal voor mensen met een beperkt aantal producten. Je kunt je waar verkopen, zonder dat je in een winkelpand hoeft te investeren, en zonder dat je zelf in de winkel hoeft te staan

Meer concepten?
Ik vind dergelijke kleinschalige sociale projecten mooi. Wie kent nog meer voorbeelden?

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.