Wordt de Rotterdamse Markthal een succes?

Op 1 oktober was de opening van een van de meest spectaculaire retailprojecten ooit in Nederland: de Markthal in Rotterdam. Dat maakt nieuwsgierig. Dus heb ik snel een bezoek gebracht aan Rotterdam, om zelf een oordeel te vormen over dit baanbrekende project.

Wat vond ik ervan?

Fantastische entourage. De architectuur is spectaculair, de inrichting en de plafondschildering zijn heel erg mooi. De sfeer is die van een echte markt, veel reuring en veel kleuren en smaken. Aan enkele winkels en kramen werd nog de laatste hand gelegd, maar verder was het nagenoeg volledig gevuld.

Marktaanbod

Het aanbod vind ik echter wat gewoontjes. Bij buitenlandse markten kijk je vaak je ogen uit als je langs die kraampjes met exotische etenswaren loopt. Neem ‘La Boqueria’ in Barcelona. Daar zie je meer bijzondere vissen liggen dan je in een gemiddeld zeeaquarium kunt bewonderen.

Ook vind ik het aantal kramen waar je direct iets kan eten of drinken erg beperkt. Terwijl veel kramen op het dak van de kraam wel de mogelijkheid daarvoor hebben.

De Rotterdamse Markthal is veel meer een reguliere markt, dan de buitenlandse markthallen waar zij zich mee vergelijken. Daarnaast zijn er op deze markt ook nog redelijk wat traditionele ketens als Leonidas en Délifrance aanwezig. Op zich geen onlogische keuze, maar het maakt het aanbod wel een stuk minder spannend.

Prijspeil

Links en rechts om mij heen hoorde ik redelijk wat gemopper over de prijzen: “voor dat geld ruimen ze zelf hun koffiekopjes maar op”, “8 euro voor een broodje is wel wat overdreven, de volgende keer haal ik wel ergens anders wat”. Ik kan niet beoordelen of dat komt door winkeliers die voor de hoofdprijs gaan of dat deze prijzen noodzaak zijn om voldoende marge te hebben om de huur te kunnen opbrengen. Maar een te hoog prijspeil jaagt mensen weg, of zorgt er in elk geval voor dat ze weinig kopen en niet gauw terugkomen.

Aanrader

In het algemeen vind ik het er geweldig en ik raad iedereen aan om op zo kort mogelijke termijn een bezoek aan Rotterdam te brengen. Ik vind wel dat het aanbod nog wat spannender en specifieker mag. Zo zijn er relatief veel groenteboeren naar mijn idee. Ik vermoed dat een daarvan op termijn wel zijn knopen telt en zich meer gaat richten op kant-en-klaar maaltijden en/of horeca. Daarnaast zal het prijspeil zich nog moeten normaliseren. Ik verwacht dat zowel in prijs als qua aanbod de marktwerking zal zorgen voor een optimaler aanbod. En dan zal de Markthal absoluut een succes worden.

Tot slot nog even een kleine foto impressie

Markthal-voorzijde-closeup

Markthal-9369Markthal-roltrapMarkthal-plafond  Markthal---voorzijdeMarkthal-kraam1Markthal-kraambovenMarkthal---plafond2Markthal-met-potlood3

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.