Het WK als klantenbinder

De verrassende overwinning van het Nederlands elftal op Spanje is goed nieuws voor de detailhandel. Tussen de supermarkten is een ware veldslag ontstaan om de aandacht van de oranje minnende consument. Deze strijd gaat met name tussen de twee marktleiders Albert Heijn en Jumbo.

Juichen met Roy
Vooral Jumbo pakt ongekend uit. De juichpakken van Roy Donders zijn – wat u er ook van vindt – een enorm succes. Maar het kost ook nogal wat. De bijbehorende clip van bijna drie minuten, zal qua productie en uitzendkosten minimaal enkele miljoenen kosten. Om deze peperdure campagne terug te verdienen moet heel wat bier, bbq-vlees en chips worden verkocht. De reikwijdte van deze campagne zal dus veel verder moeten zijn dan de 2,3 of 4 weken die Nederland meedoet aan dit WK.

Bad of tv?
De combinatie WK-koorts en retail gaat verder dan de supermarkten. Verrassend vond ik de reclame van de Baderie in de rust van Nederland-Spanje. De link tussen badkamers en voetbal vind ik niet logisch, maar met deze reclame kunnen in potentie wel ruim 7 miljoen mensen worden bereikt.
Een branche die traditioneel floreert bij grote sportevenementen is de electrobranche. Bij eerdere WK’s was traditioneel een sterke opleving te zien van de verkopen van nieuwe TV’s. Consumenten besloten vlak voor zo’n evenement toch eindelijk over te stappen van beeldbuis naar plasma of LCD, of eindelijk dat mega grote scherm aan te schaffen. De laatste jaren zijn er echter geen baanbrekende ontwikkelingen geweest in deze technologie. 3D is geen doorslaand succes en sport en 3D is al helemaal geen combinatie. Ook voor het curved TV scherm loopt men nog niet echt warm. Voor de electrozaken lijkt het WK dan ook geen booming business dit jaar.

Korting per doelpunt
Tot slot zijn er de anekdotes van winkeliers met WK-kortingsacties. Zo gaf Londeman Mannenmode uit Groningen, € 10,- korting op schoenen per door Nederland gescoord doelpunt. En tja, wie had nu 5-1 voorspeld? De € 50,- korting trok veel kopers en zal de winkel ook wel wat hebben gekost. De publiciteit die ze ermee haalden weegt naar mijn idee wel op tegen de weggegeven korting.

Al met al denk ik dat het overgrote deel van de retail hoopt dat Nederland ver komt dit WK. Zo kunnen Van Persie en Robben de pijn die veel retailers op dit moment lijden mogelijk wat verzachten.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.