Hoe groot is de ‘verleiding’ om buitenschools te snacken?

De schoolvakanties zijn weer aangebroken. Je merkt het niet alleen op de snelwegen maar ook bij de supermarkt. Geen rij meer bij de kassa om 12.30uur! Laatst ging ik op woensdagmiddag om half één boodschappen doen. Ik was verbaasd over de drukte voor de winkel. Zijn de boodschappen gratis? Of is er weer een voetbalplaatjes, wuppie of muppet actie?

Het bleek middagpauze van de middelbare school in de buurt. Niet alleen buiten de supermarkt, maar ook bij de kassa een drukte van jewelste. De band lag vol met de ‘middaglunch’: o.a. energiedrank, snoep en chips.

De ‘gezonde’ lunch komt dus niet meer van thuis, maar wordt in de buurt van de school gekocht. Naast de supermarkten vormen ook de fastfoodzaken een lekkere ‘verleiding’. Voor scholieren dus perfect als de schoollocatie in de buurt ligt van één of meerdere supermarkten en ook nog een fastfoodzaak.

In hoeverre worden de scholieren op het voortgezet onderwijs bloot gesteld aan deze ‘verleiding’ in de buurt? Een snelle analyse[1] laat zien dat ruim een kwart van de middelbare scholen binnen een straal van 100 meter van één of meerdere supermarkten of fastfoodzaken ligt. De gemiddelde afstand is ca. 600 meter. Voor veel scholen geldt echter dat het allemaal wel meevalt. De leerlingen van 20% van de scholen moet minimaal een kilometer lopen of fietsen om bij een supermarkt of fastfoodzaak te komen. Het is uiteindelijk aan de scholier of hij zich laat ‘verleiden’.


[1] PC5 niveau

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.