Hoe zorg je dat het winkelpubliek alle uithoeken van je winkelcentrum bezoekt?

Het hondenkluifmodel? Mijn collega keek me wazig aan, toen ik vroeg of zij dit model gebruikte in haar adviezen. Nooit van gehoord. Maar dit was toch echt de term die ik geleerd had van een van onze buitendienstmannen. Ik zoek de betreffende tekst op:

Deze twee superstores markeren de grens van de Locatus retailplattegrond aan de westkant. Dat ze aan de rand van het winkelgebied liggen is een voorbeeld van het zogenaamde hondenkluifmodel. Voor de wat minder ingewijden: Het hondenkluifmodel suggereert dat de lekkerste stukken (de trekkers) van een winkelgebied aan de uiteinden dienen te zitten, om op die manier de trek er in te houden.”

Ook voor de ingewijden een onbekende term, blijkt nu.
“Oh, je bedoelt het haltermodel…”

En inderdaad, deze benaming kom ik wel tegen tijdens mijn speurtocht op het internet.
Maar voor mij blijft het toch het hondenkluifmodel. Dat krijg ik er niet meer uit.

hondenkluifmodel alias haltermodel

Wat leert dit model ons? Trekkers (winkels die veel bezoekers trekken) aan de uiteinden van een winkelgebied zorgen ervoor dat een winkelgebied een goede doorbloeding heeft. Zet je de publiekstrekkers bij elkaar in het centrum van het winkelgebied, dan lopen de winkels aan het uiteinde het risico dat het winkelend publiek nooit bij hun winkel aankomt.  Het hondenkluifmodel is dus essentieel bij het opzetten van een nieuw winkelcentrum, of de verbouwing van een bestaand planmatig winkelcentrum.

Maar  het merendeel van de niet-planmatige winkelcentra is historisch gegroeid. Je herkent hier vaak drie patronen:

Liniair, kruismodel of circuitmodel. Ook hier is het belangrijk om de trekkers zo te verdelen dat mensen het gehele winkelgebied doorkruisen. Maar om dit te realiseren in een bestaand winkelgebied is met recht een hele kluif.

Een andere optie om passantenstromen te sturen is het verplaatsen van bronpunten. Analyseer goed waar de bezoekers nu uw winkelcentrum betreden. En waar je zou willen dat ze het winkelcentrum inlopen. Stel de trekkers liggen bij elkaar en je wilt een nieuwe parkeergarage inplannen.  Plan je deze dan zo dicht mogelijk bij de trekkers?

Of zorg je voor spreiding en bouw je de parkeergarage aan de andere kant van het centrum? Wat zou jouw voorkeur hebben als winkel A?

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.