Zal uw kleinkind nog weten wat een CD is?

Ik ben een liefhebber van klassieke muziek. Laatst wilde ik een klassieke CD kopen, omdat de kwaliteit van downloaden het niet haalt bij die van een CD. Dat bleek een hele uitdaging.
Ik woon in Houten,  met 45.000 inwoners bepaald geen klein dorp. Door het faillissement van de Free Record Shop sloot dit jaar de laatste CD-winkel. Mijn alternatief was de Mediamarkt of Saturn in de buurt, maar daar verkopen ze vooral het middle-of-the-road assortiment. Geen Carmen van Bizet. De enige optie om aan deze CD te komen was uiteindelijk het internet.

Dit is natuurlijk geen incident, maar een landelijke trend. Als analist bij Locatus zie ik het aantal CD-winkels al jaren gestaag dalen. Maar helemaal nergens meer terecht kunnen voor mijn aankoop is toch weer een volgende fase.

Ik heb daarom eens gekeken hoeveel van de woonplaatsen met 10.000 tot 50.000 inwoners in 2003 nog een CD-winkel hadden en hoeveel dat er nu nog zijn:

Totaal aantal woonplaatsen met 10.000 – 50.000 inwoners:       265

Met CD-winkel in 2003:                                                                         207

Met CD-winkel in 2013:                                                                           58

Slechts 20% van de woonplaatsen met 10.000 – 50.000 inwoners heeft  een CD-winkel, terwijl dit 10 jaar geleden nog bijna 80% was.

Niet alleen CD-winkels verdwijnen uit het winkelbeeld. In Houten sloten kort achter elkaar ook de twee elektro winkels. Dus voor een TV, stofzuiger of koffiezetter moet ik tegenwoordig ook ergens anders naar toe.

In de elektrobranche is de afname echter veel minder dan bij de CD-winkels. Het percentage woonplaatsen met 10.000 – 50.000 inwoners met een elektozaak is gedaald van 96% naar 84%. In dit geval is Houten dus een uitzondering. Kijken we naar de categorie woonplaatsen met 30 tot 50 duizend inwoners, dan zijn alleen Hoogvliet en Kerkrade de twee andere plaatsen zonder elektrozaak. Ik vermoed dat naast het internet in deze drie plaatsen iets anders speelt, namelijk de concurrentie in aangrenzende gemeentes van grote elektrozaken als BCC, Mediamarkt en Saturn.

Wanneer zal laatste CD-winkel sluiten?
Nog even terug naar de CD-winkels. Daar heeft een enorme kaalslag plaatsgevonden en niet alleen in woonplaatsen van 10.000 – 50.000 inwoners. De belangrijkste oorzaak is dat de vraag naar de CD simpelweg verdwijnt. Eerst zijn we muziek gaan downloaden en nu luisteren we het merendeel van onze muziek via streaming. De vraag  naar CD neemt dus drastisch af.

Het totaal aantal winkels is daardoor terug gelopen van 983, begin 2003 tot 228 nu. Als deze ontwikkeling doorzet zal over enige tijd geen CD meer in een fysieke winkel te koop zijn.

Via een trend analyse kunnen we voorspellen wanneer dat zal zijn. Dat ziet u in onderstaande grafiek. Uit deze grafiek blijkt dat eind 2018, de laatste CD-winkel haar deuren zal sluiten.

Overigens denk ik dat dit niet helemaal zal gebeuren. De laatste tijd is onder muziekliefhebbers vinyl in opkomst. Ik denk dat een beperkt aantal van dit soort winkels in grote steden zal overleven, door zich te specialiseren in vinyl. Maar voor het merendeel van deze winkels zie ik de toekomst somber in.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.