Horecasector groeit gestaag door

“Als een winkel verdwijnt komt er weer een koffietentje voor in de plaats”, mopperde laatst een vriendin tegen mij. Herkenbaar. We zien immers al jaren dat het aantal verkooppunten in de detailhandel afneemt, ten gunste van de dienstensector. Welke rol speelt de horeca hierin?

Steeds meer horecagelegenheden

De afgelopen zes jaar is het aantal horecapanden met 3.000 toegenomen. Hierbij zien we een licht stijgende curve: van een toename van 0,3% in 2010 tot 2,1% in 2015.

Horeca-trendgrafiek_724px

Maar niet in alle horecasectoren gaat het even goed. De coffeeshops, discotheken en nachtclubs hebben het moeilijk. Regelgeving of alternatieven (zoals de vele openlucht festivals) spelen daarbij een rol. Zo liep het aantal discotheken de afgelopen zes jaar met 32% terug.

We zien daarentegen ook aanzienlijke toenames van het aantal verkooppunten in de branches Bezorgen/halen, Lunchrooms en IJssalons: ruim 50% in 6 jaar tijd, waarbij het afgelopen jaar een stijging van 10% liet zien.

Horeca-grafiek-branche_724p

Bovenstaande grafiek toont het aantal verkooppunten in de horeca per 1/1/2010 en 1/1/2016. De rode lijn geeft de relatieve groei per branche aan.

Een volgende vraag is: hoe is de verdeling over het land. Neemt de horeca in alle provincies evenredig toe?
Limburg is de enige provincie waar we over 6 jaar een lichte daling zien (1%). Flevoland kent de minste horeca, maar laat relatief gezien de grootste stijging zien. De provincies Noord en Zuid Holland zijn het belangrijkst op horeca gebied. Zij nemen gezamenlijk 40% van alle horecagelegenheden voor hun rekening. Niet vreemd, want deze provincies zijn dichtbevolkt en ontvangen ook de meeste toeristen.

Horeca-grafiek-provincie_72

De provincie Limburg kampt met een krimpende en vergrijzende bevolking. Wanneer we rekening houden met de bevolkingsontwikkeling in de verschillende provincies (groei/krimp) dan zien we een ander beeld ontstaan:

  • In Limburg is per inwoner toch een lichte groei van het horeca aanbod;
  • De Zeeuwse bevolking heeft, met name door het toerisme, per inwoner de meeste horeca verkooppunten.

Het horeca aanbod per inwoner in de provincie Flevoland is minimaal. Ondanks de sterke groei blijft het ver achter bij de andere provincies.

Ook meer omzet in de horeca

Niet alleen het aantal horecapanden laat een groei zien, ook de omzet. In 2015 groeide de horecaomzet met 5,7%, aldus het CBS. De stijging in het aantal horecapanden is vaak ook terug te zien in de omzet. Zo voegt het CBS de branches Snackbars, IJssalons en Lunchrooms samen. Deze groep liet het laatste kwartaal van 2015 een stijging zien van 8,4%.

Steeds meer mensen gaan voor gemak. Dat is ook terug te zien in de branche Bezorgen/afhalen. Deze liet een stijging zien van 50%. Deze stijging wil niet zeggen dat men voor ongezond gaat. Gezond fast food is het snelst groeiend, binnen de fastfood branche, aldus Horeca Nederland.

Zes trends in de horeca

Locatus is van de cijfers, daarom ben ik even bij onze buren (Horeca Nederland) langsgegaan voor de laatste horecatrends:

  1. Steeds persoonlijker: gasten zijn op zoek naar een persoonlijke noot in belevenis en producten.
  2. Hyperactieve levensstijl vraagt om gemakseten, maar wel bij voorkeur fast good food.
  3. Blurring: grenzen vervagen steeds meer. Bij horeca kun je werken, in een winkel kun je koffie drinken, bij de wasserette kun je lunchen etc.
  4. Bewust en gezond genieten: een blijvertje.
  5. Deeleconomie: eerlijk zullen we alles delen. Ook in de horeca beginnen we dit terug te zien: neem gerust je eigen brood mee, als je bij ons maar een kop koffie bestelt.
  6. Gasten gaan voor eerlijke, duurzame en ambachtelijke producten. Ook het verhaal achter de hamburger is belangrijk. Heeft u al een hamburger op van een dubbeldoelkoe??

Datakubus

De Datakubus is dé tool voor trendanalyses door de jaren heen. Deze applicatie van Locatus bevat 15 jaar aan gedetailleerde retailinformatie. Groeit de branche? Of neemt het aantal winkels juist af?

Nicole Dirksen

Nicole Dirksen-Janken werkt bij Locatus als projectleider / data-analist. Zij maakt met name analyses op basis van een specifieke onderzoeksvraag van de klant. Voortdurend met haar neus in de data, blogt zij over trends in de verschillende branches.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.