In hoeverre zullen tankstations uit het straatbeeld verdwijnen?

Deze zomermaanden gaan we weer in groten getale met de auto op vakantie. Dat betekent enorme drukte bij de ‘Tankstelles’, de ‘Station-service’ of hoe de tankstations in het buitenland ook mogen heten. Nu rij ik zelf al een paar jaar elektrisch en zie ik steeds meer elektrische wagens op de weg. Dat doet bij mij de vraag rijzen: “Heeft dit effect op de tankstations?”. 

Wat cijfers op een rij over elektrische auto’s: 

  • In Nederland is het aandeel elektrische auto’s 3,1% van het totaal. 
  • In België ligt het aandeel volledig elektrische wagens met 1,7% fors lager.
  • In 2022 was in Europa 12,1% van alle nieuw verkochte auto’s elektrisch. 

Het aandeel elektrische auto’s is dus nog niet heel groot, maar groeit wel gestaag. 

Het CBS geeft ook het aantal verreden kilometers per auto.  

  • Een Nederlandse auto rijdt gemiddeld 11.000 kilometer per jaar.  
  • Een elektrische auto rijdt gemiddeld 15.100 kilometer per jaar.
    (Zakelijke rijders rijden méér kilometers en veel elektrische auto’s zijn zakelijke auto’s.) 
  • Dit betekent dat in Nederland 4,3% van de kilometers elektrisch wordt gereden.  
  • Voor België zijn geen gegevens bekend over de verreden kilometers, maar indien de verhouding ongeveer hetzelfde is als in Nederland, wordt in België ongeveer 2,4% van de kilometers met een elektrische auto gereden. 

Nog geen schokkende aantallen. Maar het aandeel elektrische auto’s neemt toe en in 2035 mogen helemaal geen brandstof auto’s meer verkocht worden.

Welk effect zal elektrisch rijden hebben op de tankstations? 

Tankstations zijn misschien wel onze meest stabiele branche. De afgelopen 20 jaar schommelt het aantal tankstations stabiel rond de 3.900 in Nederland en 3.100- in België.  

Korte termijn

Als we naar de cijfers kijken verwachten we voorlopig nog geen verandering in het aantal tankstations. Ondanks dat er minder benzine afname is, zien we nog geen daling in het aantal tankstations. En dat is ook weer logisch. Het volume van de verkopen daalt weliswaar, maar de afgelopen periode zijn de prijzen sterk gestegen door de oorlog in Oekraïne. 

Lange termijn

De elektrificatie van het wagenpark zal echter op de lange termijn het verdienmodel van tankstations wél onder druk zetten. Het kan nog tientallen jaren duren, maar ik verwacht dat de tankstations zoals we ze nu kennen gaan verdwijnen.  

Natuurlijk zullen er servicestations langs de snelweg blijven voor een koffie of gehaktstaaf, terwijl we wachten tot de auto weer vol stroom zit. Of misschien worden benzinestations straks wel waterstofstations. Maar dat er iets gaat veranderen staat buiten kijf. 

Gertjan Slob is Directeur Onderzoek bij Locatus. Tijdens zijn werk is hij continu bezig met het analyseren van retaildata. Hierbij signaleert hij regelmatig opvallende trends en ontwikkelingen. Hij is dan ook een veelgevraagd spreker.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.