De invloed van evenementen en mooi weer op bezoekersaantallen

Op 25  maart stond ik voor onze voorjaarstelling passanten te tellen in Enschede. Zaterdagmiddag, het zonnetje scheen en het leek erop alsof iedereen ineens de zomer in de bol had. De terrassen stroomden vol, tassen vol zomerbloeiers gingen mee richting Duitsland en iedereen liep opgewekt door de stad. Terwijl ik stond te tellen, had ik al zo’n vermoeden. Het bleek één van de drukste zaterdagen van 2017 in Enschede in het eerste kwartaal. En niet alleen in Enschede. Ook in andere steden in de regio en de rest van het land piekten de bezoekersaantallen.

Voor mij als buitendienstman breken nu de betere tijden aan. Geen last meer van koude vingers, verkoudheidsklachten en grote temperatuurverschillen bij het in- en uitlopen van winkels. Daarnaast is het mooie weer een teken dat er allerlei evenementen aan zitten te komen. En ook daarbij is het natuurlijk interessant om te weten of er meer of minder bezoekers zijn dan het jaar ervoor.  Of hoe de verschillende festivals in een stad zich tot elkaar verhouden. Een paar voorbeelden:

Zutphen staat bekend om zijn jaarlijks terugkerende Bokbierdag. Vraag aan de gemiddelde Zutphenaar wat de drukste dag van het jaar is, en hij zal deze dag noemen. Toch heeft het Bokbierdag een geduchte concurrent erbij als het om bezoekersaantallen gaat. Het jaarlijks terugkerende Chocoladefestival laat hogere passantenaantallen zien in ons Passanten 24/7 dashboard. Als je echter naar de unieke bezoekers kijkt, dan trekt het Bokbierfestival toch net iets meer bekijks.

Of neem mijn thuisstad Deventer. De grootste boekenmarkt van Europa, het Dickensfestijn en Deventer Op Stelten trekken hier veel bezoekers naar de stad. Verder is voor de Deventenaar de Goede Vrijdagmarkt een traditie waar veel mensen op af komen.
Van deze evenementen trok het Dickensfestijn de meeste mensen naar het centrum, maar misschien is dit wel niet helemaal eerlijk. 19 December is ook in andere steden een drukke dag vanwege de kerstinkopen. Opmerkelijk is verder dat de zaterdag van het festijn Deventer Op Stelten meer bezoekers naar de hoofdwinkelstraat trekt dan tijdens de grootste boekenmarkt van Europa. Het blijkt dus dat deze markt gerichte boekenmarktbezoekers trekt die niet persé gaan winkelen. Ook de Goede Vrijdagmarkt trekt lang niet zoveel bezoekers naar de winkelstraten als men verwacht, denk ik. Iets drukker dan de gemiddelde zaterdag was het niet.

Het is dus niet alleen interessant om te weten hoe het festival zelf presteert, maar ook of dit toegevoegde waarde heeft voor retailers.

En zo zijn er veel meer evenementen waarover Passanten 24/7 inzicht geeft in de bezoekersaantallen. Door overal op dezelfde manier passanten te meten kun je de toeloop van dergelijke evenementen mooi met elkaar spiegelen. Wat gebeurt er bij een Girostart in Apeldoorn? Hoe druk is het op een Living Statue festival in Arnhem? Was het echt zo druk bij Glow Eindhoven (ja dus!)? En welke piek was er waar tijdens The Passion in Leeuwarden? Met andere woorden, in hoeverre profiteert een bepaalde winkellocatie van een evenement? Het gaat hier niet alleen om de dag zelf, maar een festival kan ook tot gevolg hebben dat nieuwe bezoekers later nog een keer terugkomen om de stad eens op hun gemak verder te bekijken.

Passanten Monitor

Komt er voldoende winkelpubliek langs? En wanneer wordt dit meer of juist minder? Met het Dashboard van de Locatus Passanten Monitor heeft u de ideale informatie om nieuwe (winkel)locaties te beoordelen. Of de performance van uw huidige winkel/centrum te monitoren.

Ludwig Boosveld

Ludwig Boosveld werkt al meer dan tien jaar als buitendienstmedewerker bij Locatus. Samen met 12 collega's verzamelt hij de informatie over winkels, winkelgebieden en winkelpassanten op straat. Zijn werkgebied breidde zich door de jaren heen uit, van Nederland, naar België en Europa. Momenteel ligt zijn focus op passanten tellen via wifi-sensoren. In zijn blogs vertelt hij wat hem onderweg opvalt.


Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.