Is de binnenspeeltuin nog steeds in opmars?

Als moeder van twee jonge kinderen moet ik er soms aan geloven: gezellig naar de binnenspeeltuin. Zo ook deze vakantie (voordat de zon besloot te gaan schijnen). Geïnspireerd door joelende, krijsende en rondrennende kinderen begon mijn analyse-bloed te kolken. 

Voor mijn gevoel zijn de binnenspeeltuinen de afgelopen jaren als paddestoelen uit de grond geschoten. Klopt dat? Of valt het me meer op naarmate mijn kinderen meer in de doelgroep vallen? En kennen wij alleen in Nederland dit fenomeen of bestaat dit ook in België?

Weer op kantoor gekomen dook ik in de Locatus database. In deze database houden wij ook leisure verkooppunten bij, zoals dierentuinen, attractieparken én binnenspeeltuinen.

Nederland versus België: ontwikkeling door de tijd

Binnenspeeltuin-grafiek724

Nederland

In 2008 had Nederland 54 binnenspeeltuinen. Op dit moment zijn dit er maar liefst 157 en deze groei lijkt nog niet gestopt. Daarbij moet wel worden vermeld dat er ook binnenspeeltuinen zijn die onderdeel uitmaken van andere locaties zoals in een dierentuin. Deze worden door Locatus niet als zodanig geregistreerd.

De meeste Binnenspeeltuinen zijn niet aangesloten bij een samenwerkingsverband/formule. Nederland kent slechts twee ketens: Ballorig en Monkey Town.

België

In 2008 liep Belgïë met 65 binnenspeeltuinen voor op Nederland. Maar in tegenstelling tot Nederland lijkt in België de groei inmiddels gestopt. Op dit moment zijn er in België 117 binnenspeeltuinen. Het betreft allemaal zelfstandige speeltuinen.

Vergeleken met Nederland is het aantal binnenspeeltuinen per inwoner in België nog steeds iets hoger dan in Nederland.

Regionale spreiding

Wanneer we de binnenspeeltuinen in kaart brengen, wordt de regionale spreiding goed zichtbaar.

Binnenspeeltuin-NL-724

Op de kaart lijken de binnenspeeltuinen eerlijk verdeeld. Wanneer we echter naar de verhouding binnenspeeltuinen naar inwoners kijken dan zien we dat er per provincie duidelijke verschillen zijn. Drenthe en Friesland scoren het beste en in de provincie Utrecht is het aanbod per inwoner het laagste.

Binnenspeeltuin-BE-724

De regionale spreiding van de Binnenspeeltuinen in België laat ook op de kaart duidelijke verschillen zien, zie kaart 2. In het Vlaamse Gewest is het aanbod aanzienlijk hoger dan in het Waalse en Brusselse Gewest. De verhouding per inwoner is ongeveer 5:3:1.

 

 

 

Nicole Dirksen

Nicole Dirksen-Janken werkt bij Locatus als projectleider / data-analist. Zij maakt met name analyses op basis van een specifieke onderzoeksvraag van de klant. Voortdurend met haar neus in de data, blogt zij over trends in de verschillende branches.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.