Nieuw muziekconcept voor winkels en wachtruimten

Het onstond uit frustratie. De frustratie van de muzikant die onvoldoende exposure krijgt voor zijn muziek. Gecombineerd met de frustratie van de tankstationemployée: dat de muziek alleen binnen en niet bij de pomp gedraaid mocht worden, omdat anders de kosten te hoog werden.

Dit blog heeft een keer weinig te maken met de retaildata van Locatus, maar ik wil u toch even wijzen op dit leuke initiatief waar ik per toeval tegenaan liep.

Het idee: winkelmuziek zonder Buma/Stemra licentie
De achterliggende gedachte: dan maken we twee partijen blij. De minder bekende muzikanten, want zij krijgen een podium voor hun muziek. En de winkeliers, want zij krijgen veel voordeliger toegang tot een grote variatie aan muziek.

Ondertussen is bij Get Airplay een jaar lang muziek verzameld, gecheckt op kwaliteit en een systeem gebouwd om de muziek te ontsluiten. Na uitgebreid testen gaat het concept per 1 september live via Retail Entertainment. Het is geschikt voor iedereen die muziek wil draaien voor klanten of bezoekers. Van snackbar tot tankstation, van kledingwinkel tot wachtruimtes bij zorginstellingen of gemeenten.

Welke muziek?
De database bestaat ondertussen uit ruim 500 nummers van artiesten uit Nederland en België. Er is aanbod van beginnende tot professionele bandjes en producers. En de verwachting is dat dit aantal gestaag gaat groeien na de introductie. Elke ondernemer kan kiezen uit zo’n 20 muziekgenres, zoals pop, rock en blues. En via TAG’s weer een deelselectie maken: bijvoorbeeld alleen mainstream of feelgood. Zo kun je de minder toegankelijke muziek uitsluiten.

Het blijkt niet altijd gunstig te zijn om bekende muziek te draaien. Soms is het juist goed om onbekende muziek te draaien waar mensen géén associatie mee hebben.

Zal dit concept aanslaan denkt u?

Astrid is Marketing Communicatie Manager bij Locatus en ziet zo heel wat interessante informatie voorbij komen. Dit zorgt ervoor dat zij met enige beroepsdeformatie door de winkelstraten loopt. En daar over schrijft...

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.