Kledingreparatie profiteert van service in de modebranche

Nederland kent een twintigtal ModeMalls.  Een term voor gigantisch grote modewinkels. Denk hierbij aan 2500 tot 9500 m².  Deze winkels worden met name gerund door zelfstandigen en liggen meestal juist niet in de grote steden. Daardoor is het niet minder druk, want als ik op zaterdag naar Nistelrode ga, is het zoeken naar een parkeerplaats.

In het totaal heeft Nederland 50 modezaken met een oppervlak boven de 2500 m², waarvan 14 gerund worden door zelfstandigen. De overige 36 bestaan voornamelijk uit ketens zoals Primark, C&A en H&M.

Een aantal modemalls zullen u wel bekend zijn, anderen wellicht minder. Het gaat hier vaak om zelfstandigen met regionale faam.  In de top 10 qua oppervlakte, treffen we slechts twee ketenfilialen aan. Van HoutBrox en Piet Zoomers.

Top 10 ModeMalls (> 2500 m²)

Naam Woonplaats WVO (m²)
1 Van Tilburg Nistelrode 9.500
2 HoutBrox Uden 7.000
3 Berden Mode & Slapen Venlo 5.968
4 Voorwinden Mode S-Gravendeel 5.895
5 Aro Oene 4.680
6 Piet Zoomers ModeMall Wilp Gld 4.500
7 Fashion Factory Outlet S-Gravenhage 4.490
8 Hendriks Mode Heerlen 3.370
9 Bleijdesteijn Tiel 3.250
10 Koopman Mode Tilligte 3.200

 

De modemalls onderscheiden zich duidelijk van de grote ketens zoals Primark en H&M. Zij gaan voor service: zoals het gratis (of tegen laag tarief) verstellen van kleding.

Maar ook de kleinere modezaken in het hogere segment zetten steeds meer in op service. Hier lijken de kledingreparatiezaken van te profiteren.  Zo sprak mijn vrouw laatst met Rashid, die met zijn zaak naar het centrum van Apeldoorn verhuisde. In no time moest hij 4 extra mensen aannemen. Hij verklaarde zijn groei uit de opdrachten die hij kreeg van de modewinkels uit het centrum.  Dus er ontstaat ook een circuit van kledingservice bij modewinkels, maar dan gewoon in het stadscentrum.

Zie ik dat ook terug in de database van Locatus? Ja, dus.

Een vergelijk van 2005 met 2016 bij de 52 grootste winkelgebieden levert het volgende beeld op:

Winkelgebieden groei kledingreparatie

De ModeMalls hebben dus de servicegerichtheid aangewakkerd, en daar profiteert de kledingreparatiebranche nu ook van.

Verkooppunt Verkenner

De Verkooppunt Verkenner geeft u actuele informatie over een winkelgebied, een branche of de retail in het hele land. De database bevat informatie over retail in België, Nederland en Luxemburg en steeds meer grote steden in de rest van Europa.

Peter Nieland

Peter Nieland is directeur van Locatus Nederland. Hij werkt al zijn hele leven in de vastgoeddata. Ruim dertig jaar geleden startte hij zijn carrière bij het Kadaster. In 2007 kwam hij in dienst bij Locatus. Peter is een man van de geografische informatiesystemen (GIS) en kaarten. Hij spart regelmatig met retailers en vastgoedpartijen. Daardoor heeft hij een goed beeld van wat er speelt in de retailmarkt.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.