Komt Black Friday ook naar Nederland?

Vol verbazing las ik een nieuwsbericht over Black Friday in de VS: Een vrouw heeft op Black Friday pepperspray gebruikt om zo andere klanten voor te zijn bij de aanbieding voor een XBOX 360 in een Walmart filiaal in de buurt van Los Angeles. Heb jij al van Black Friday gehoord? Gaan we deze Amerikaanse traditie ook in Nederland zien?

Black Friday zou niet de eerste Amerikaanse traditie zijn die we overnemen. Eén van de eerste tradities was Kerst, gevolgd door Valentijnsdag en sinds kort ook Halloween. Het is vaak de commercie die er voor zorgt dat dit soort tradities worden overgenomen. Coca Cola was de grondlegger voor de commerciële kerst in Nederland.  Voor Valentijnsdag geldt dat de  bloemenwinkels en kadoshops ervoor hebben gezorgd dat we 14 februari omcirkelt in de agenda hebben staan. Het begon met een paar kaarten in het schap, en nu hangen de winkels rond 14 februari vol met diverse attributen met rode hartjes.

Maar wat is nu Black Friday?
Black Friday is in de Verenigde Staten de dag na Thanksgiving. Op deze vrijdag hebben de meeste mensen in de VS vrij en start voor velen het begin van het kerstshoppen. Veel winkels hebben dan ook speciale superaanbiedingen waarvoor de klanten uren in de rij willen staan.

Hebben we vergelijkbare acties?
Dit soort acties kennen wij natuurlijk ook. In oktober zien we mensen massaal met gele tassen van De Dolle Dwaze dagen van de Bijenkorf of de rode van het Prijzencircus van V&D. Maar een combinatie van dit soort acties op één dag voor de feestdagen kennen we nog niet. Apple is voor zover mij bekend de enige in Nederland met Black Friday aanbiedingen. Dit heeft hen een aanzienlijke omzet opgeleverd. En meer omzet kunnen we wel gebruiken in de winkels. Dus wie weet is het voor ons over een paar jaar ook dé shopdag van het jaar! Wat denk jij?

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.