Lost afschaffen verspreide bewinkeling de leegstand op?

Naast de informatie over ruim 4.000 winkelgebieden heeft Locatus ook de data van alle verspreide bewinkeling. Tijdens een bijeenkomst bij de provincie Gelderland werd er door iemand die al jaren bezig is in de Retail de volgende uitspraak gedaan. “Moeten we om de leegstand op te lossen niet af van deze vorm van winkels?” En eigenlijk vond ik het idee niet zo gek. Maar waar hebben we het over?
Een winkelgebied wordt pas een winkelgebied genoemd indien er minimaal vijf verkooppunten in de detailhandel zijn geconcentreerd óf indien er een supermarkt is met minimaal 500 m² wvo in combinatie met 2 of 3 andere winkels.

In Nederland ligt 35% van de verkooppunten in de verspreide bewinkeling, en in België zelfs 40%. Dit percentage neemt in beide landen licht toe. Nu we winkels aan het transformeren zijn komt het voor dat kleine winkelgebieden transformeren naar verspreide bewinkeling. Vandaar deze lichte stijging.

We zien twee opmerkelijke verschillen tussen de leegstand in de verspreide bewinkeling en de leegstand binnen winkelgebieden:

  1. De leegstand in de verspreide bewinkeling is veel lager dan binnen winkelgebieden:
    Nederland: 3,3% versus 8,8%.
    België: 7% versus 12,7%
  2. De leegstand daalt sneller / stijgt minder snel in de verspreide bewinkeling dan binnen de winkelgebieden:
    Nederland: – 0,64% versus – 0,46% in de afgelopen 3 jaar
    België: + 0,55% versus + 1,61 % in de afgelopen 3 jaar

Deze verschillen hebben een logische verklaring. Voor een solitair pand is de noodzaak om hier weer een winkel in te krijgen vrijwel nihil. Bovendien zal dit pand makkelijker omgebouwd kunnen worden naar een andere bestemming.

Het aantal panden in de verspreide bewinkeling varieert per type winkel.

Zo komt Mode en luxe  het minst in de verspreide bewinkeling voor: 5% in Nederland en 10% in België. De sector dagelijks verschilt het meest tussen de twee landen: in Nederland ligt hier 21% in de verspreide bewinkeling, terwijl dit in België 40% is.

Terug naar de vraag: zal het afschaffen van winkels in de verspreide bewinkeling een oplossing zijn voor de winkelleegstand?

Ik denk het niet. Het gaat veelal om branches die niet passen in een centrum winkelgebied. Denk aan de benzinestations, skibaan, hotels, tuincentra etc. Meer dan de helft van de verkooppunten in de verspreide bewinkeling is geen concurrentie / alternatief voor de winkels in het winkelgebied.
Het zijn wel de locaties waar de leegstand het makkelijkst aangepakt kan worden. Komt een winkel leeg te staan, vul hem dan niet opnieuw op, maar probeer winkels zoveel mogelijk te bundelen in winkelgebieden. En open hier geen nieuwe winkels meer die wel goed binnen een winkelgebied passen.

Peter Nieland

Peter Nieland is directeur van Locatus Nederland. Hij werkt al zijn hele leven in de vastgoeddata. Ruim dertig jaar geleden startte hij zijn carrière bij het Kadaster. In 2007 kwam hij in dienst bij Locatus. Peter is een man van de geografische informatiesystemen (GIS) en kaarten. Hij spart regelmatig met retailers en vastgoedpartijen. Daardoor heeft hij een goed beeld van wat er speelt in de retailmarkt.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.