Meer winkelpanden met een zonnig toekomstperspectief

Begin van dit jaar lieten we in ons leegstandsrapport al zien dat het weer wat beter gaat in de Nederlandse winkelstraten. Deze week hebben wij ook de nieuwe Retail Risk Index (RRI) met de gegevens van 2016 berekend. Ook daar zien we na jaren van een stijgende risico index een verbetering optreden.

 1. Voor het eerst sinds jaren zien we méér panden met een gezond risicoprofiel. In de voorgaande jaren had 28% van de winkelpanden een gezond risicoprofiel, nu is dat 32% van de panden.
  .
 2. Het grootste herstel zien we op de meubelboulevards en de binnenstedelijke winkelstraten. Verder doen de meeste binnensteden het goed. De drie binnensteden met het grootste aantal panden met een positief perspectief zijn:
  Centrum Amsterdam – 35%
  Centrum Leiden – 34%
  Centrum Nijmegen – 33%
  .
 3. In de provincie Friesland zien we procentueel de meeste panden met een positief risicoprofiel, in Limburg de minste.
  .
 4. Het aantal gestopte ondernemers is gedaald ten opzichte van voorgaande jaren:
  2014 – 15.114
  2015 – 14.479
  2016 – 13.409
  .
 5. Het afgelopen jaar waren er bijna 12.000 starters. Hierbij zien we een verschuiving naar steeds meer zelfstandigen en minder formules.

Deze positieve ontwikkelingen zijn deels te verklaren door een aantrekkende economie en een toenemend consumentenvertrouwen. Een andere belangrijke reden is functiewijziging van panden.

Vorig jaar hebben bijna 4.700 panden (waarvan een risicoprofiel bekend is) een andere functie dan retail gekregen. Van deze panden had 35% een zeer hoog risicoprofiel. Gemiddeld heeft minder dan 8% van de panden een zeer hoog risicoprofiel. Er zijn dus vooral ‘slechte’ panden uit de voorraad gehaald, waardoor het totaalbeeld van de Nederlandse winkelstraten is verbeterd.

Wilt u weten hoe het er in uw winkelgebied(en) voor staat?
Lees meer over de Retail Risk Index.

Retail Risk Index (RRI)

De Retail Risk Index brengt het risicoprofiel van winkels en winkelgebieden in Nederland én België in kaart. Deze informatie reduceert onzekerheid over de toekomst van winkellocaties. En brengt helder in beeld waar de kansen liggen. Wat houdt de RRI precies in?

Gertjan Slob is Directeur Onderzoek bij Locatus. Tijdens zijn werk is hij continu bezig met het analyseren van retaildata. Hierbij signaleert hij regelmatig opvallende trends en ontwikkelingen. Hij is dan ook een veelgevraagd spreker.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.