Meten is weten en gissen is missen!

Locatus meet. Met als resultaat ‘facts & figures’ over de retail. Als deze feiten gebruikt worden dan wel graag de juiste. Vorige week kwam ik een artikel tegen op nu.nl waar 23 miljoen vierkante meter winkelvloeroppervlakte was verdwenen. Nederland heeft 30 miljoen m² aan winkels. Dat is toch heel wat anders dan de 7,8 miljoen. Wat is gevolg van dit soort “missers”?

Een meter meer of minder
Nu zit ik al mijn hele loopbaan in het meten. Ooit, in 1978, ben ik mijn werkzame leven begonnen bij het Kadaster. Als landmeetkundig medewerker mocht ik me al verdiepen in het vaststellen  van oppervlakten. Tot op de laatste vierkante centimeter werd de berekening gemaakt. Juistheid was het belangrijkst. En terecht. De gevolgen van een fout waren immers groot. Men betaalde inmiddels in sommige gebieden duizend gulden (die was er toen nog) per vierkante meter. Dus een afwijking van een paar meter kostte je al gauw een maandsalaris.

10% meer of minder
Dat was toen. Nu houd ik me bezig met data over retail, dus met winkeloppervlakte. NU.NL publiceerde vorige week een artikel “In 4 jaar ruim 1 miljoen m² vierkante meter erbij. ” (juist). Op een totaal van 7,8 miljoen (niet juist). Dat zou betekenen dat 13% van het huidige aanbod in de laatste vier jaar is bijgebouwd. Dat is inderdaad heel veel. Niet juist dus. Het totaal aantal winkelmeters in de detailhandel is net boven de dertig miljoen. We praten dus over een toename van 3% over een periode van vier jaar. Kijk dat geeft een heel ander beeld.

Verkeerde conclusies
Wat zijn nu de gevolgen van verkeerde cijfers? Verkeerde conclusies. Verkeerd beleid. De winkelmarkt staat door alle ophef over de leegstand (6,34 % in Nederland) al in een negatief daglicht. Door dit soort verkeerde berichtgeving wordt dat er niet beter op. De indruk wordt nu gewekt dat er gebouwd wordt aan een overschot. En zo wordt bouwen een vies woord. Onterecht! Totaal gezien zijn er inderdaad genoeg winkels. Maar niet allemaal op de juiste plaats. In de ene regio is er nog ruimte en in de andere regio een overschot. We moeten dus blijven veranderen. Dus eerst goed meten, dan goed analyseren, dan opruimen of afbreken en dan nieuw bouwen. En als u daarvoor de juiste cijfers nodig heeft, dan weet u ons te vinden.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.