MyOwnHairdresser* app fataal voor kappersbranche?

Van alle branches die Locatus registreert is de kappersbranche één van de grootste. Op dit moment heeft Nederland bijna 11.000 kapsalons, zo’n 2.000 meer dan tien jaar geleden. Tijdens de crisisjaren is het aantal kapperszaken gewoon doorgegroeid. België heeft ruim 13.000 kappers, en ook hier groeit het aantal kappers nog steeds.

Het merendeel van de kappers zit op B- of C-locaties. Dus naast dat kappers nieuwe winkels openen, doen ze dat ook nog eens op minder courante locaties. Mij lijkt dat dit voor vastgoedeigenaren een zeer geliefde branche is. Vooral ook omdat deze branche tot nu toe vrijwel geen concurrentie had van internet.  Daar lijkt nu echter verandering in te komen.

Google Glass & MyOwnHairdresser*
Met de uitrol van de Google Glass komen ook al de eerste Apps op de markt. Eén daarvan is MyOwnHairdresser*. Met deze app kun je een foto van je eigen hoofd maken en daarbij het gewenste type kapsel  kiezen. Vervolgens zie je met de Google Glass bril direct welke haren je moet weghalen om tot het gewenste resultaat te komen.

Terugverdienmodel
Als we kijken naar de Rabobank Cijfers en Trends, dan wordt per Nederlander € 82,- uitgegeven aan de kapper. Een gezin met twee kinderen kan dus op jaarbasis ruim € 300,- besparen. Op die manier is al een mooi deel van de Google Glass terugverdiend. Voor ons zuinige Nederlanders is dat weer een extra reden om zo’n mooie gadget als Google Glass aan te schaffen.

Kaalslag onder kapperszaken?
De vraag is nu: gaat dit voor de kappersbranche dezelfde kaalslag betekenen als we bij de videotheken en CD-winkels zien? Volgens mij zal dit meevallen. Een aantal behandelingen zoals verven en permanenten zal vooralsnog niet mogelijk zijn met de Google Glass app. Daarvoor zullen mensen toch gewoon naar de kapper moeten. Maar dat er door deze ontwikkeling kappers gaan verdwijnen lijkt onvermijdbaar.

*) MyOwnHairdresser app = 1 april ;-).
    Over trendcijfers zoals aantal kapperszaken en bestedingscijfers maken wij geen grapjes, deze zijn actueel.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.