3x Top 5:
Waar neemt het aantal winkelmeters in de kledingbranche toe/af?

De afgelopen jaren heeft de kledingbranche het niet makkelijk gehad. Volgens de laatste berichten is kleding één van de grootse stijgers (+ 37%) als het gaat om online verkopen[i]. Maar anticiperen we ook op deze veranderingen als het gaat om de winkelmeters?

Als de consument kleding wil kopen is deze op zoek naar een ruime keuze. Of dit nu online of offline is. Daarom neem ik nu de grootste winkelgebieden in Nederland onder de loep: de binnensteden en de hoofdwinkelgebieden groot (44 winkelgebieden). Ik heb gekeken naar het jaar 2010 en naar de huidige situatie bij de hoofdbranche Kleding & Mode.

Hierbij de toch wel verrassende resultaten:

Top 5 Meeste toegevoegde winkelmeters in Kleding & Mode


Top 5 Grootste percentuele groei winkelverkoopvloeroppervlak in Kleding & Mode:

De bovenstaande tabellen geven twee keer een top 5 van de toename in winkelmeters in de branche Kleding & Mode. In het eerste geval is gekeken naar het absolute aantal winkelmeters. In welke centra zijn de meeste vierkante meter winkelverkoopvloeroppervlak erbij gekomen? En in het tweede geval is gekeken naar de relatieve groei. Waar is procentueel de grootste stijging te zien.

De totale winkelverkoopvloeroppervlakte in de branche Mode & Luxe is met 11% toegenomen in deze 44 grootste winkelgebieden. Meer dan de helft van deze winkelgebieden laat een groei zien in de afgelopen 7 jaar. Slechts 13 laat een daling zien van meer dan 5%. De grootste dalingen zien we in het zuiden van het land.

De 5 centrumgebieden waar de meeste meters verdwijnen in de Kleding & Mode zijn:

Het aanbod is dus niet alleen online, maar ook offline toegenomen. Zeker in de grootste steden.  Dat gaat ten koste van iemand. Voor deze branche geldt dat de kleineren het moeilijk hebben. Zowel de kleinere winkels als de kleinere steden.

[i] Bron: Thuiswinkel

Peter Nieland

Peter Nieland is directeur van Locatus Nederland. Hij werkt al zijn hele leven in de vastgoeddata. Ruim dertig jaar geleden startte hij zijn carrière bij het Kadaster. In 2007 kwam hij in dienst bij Locatus. Peter is een man van de geografische informatiesystemen (GIS) en kaarten. Hij spart regelmatig met retailers en vastgoedpartijen. Daardoor heeft hij een goed beeld van wat er speelt in de retailmarkt.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.