Verschillen in de branche ijssalons in
Nederland en België

De afgelopen weken hebben we weer kunnen genieten van het heerlijke weer en dan draaien de ijssalons overuren. In 2015 bekeek ik in mijn blog al eens de ontwikkeling van de ijssalons in Nederland. Maar hoe gaat het met de ijssalons in België? Zien we vergelijkbare trends in België en Nederland?

Figuur 1: ontwikkeling aantal ijssalons in België en Nederland 2008-juni 2017

In 2008 waren er in België meer ijssalons dan in Nederland. Vervolgens is het aantal ijssalons in België in bijna 10 jaar toegenomen van 497 naar 623 nu. Een toename van 25%.

Maar toch heeft Nederland nu 252 meer ijssalons dan België. Hier is in de periode 2008 – 2017 het aantal ijssalons explosief gegroeid, en wel met 85%.

En toch kunnen de Belgen evenveel genieten van ijs, want België heeft niet alleen minder ijssalons maar ook minder inwoners. Op dit moment hebben de Belgen en Nederlanders nagenoeg evenveel ijssalons per inwoner. In België zijn 0,55 ijssalons per 10.000 inwoners en in Nederland 0,51.

Zelfstandigen voeren de boventoon

Figuur 2: Filialiseringsgraad ijssalons in België en Nederland 2008-juni 2017

In beide landen ligt de filialiseringsgraad van de ijssalons op ca. 9%. In België lag de filialiseringsgraad laag en is deze in de loop der tijd toegenomen naar een piek in 2016. Dit jaar zien we weer een opvallende daling door de toename van het aantal zelfstandige ijssalons. In Nederland was deze ontwikkeling al in 2015 te zien.

In België zijn slechts drie formules in de winkelstraat te vinden: Australian, Capoue en Haagen-Dazs.  Nederland kent negen formules in deze branche. De voornaamste ijssalonformules zijn: Toscana, Ola Hapiness en IJscuypje.

Regionale verschillen

IJssalons zijn extra populair in de toeristische gebieden. We zien dus in beide landen veel ijssalons aan de kust. In België zie je daarom ook veel ijssalons in de provincie Liège en Limburg.


Kaart 1 & 2: ijssalons in België en Nederland

In Nederland is het ijs ook populair in de provincies Noord-Brabant Gelderland en Limburg. De inwoners van Groningen en Flevoland hebben relatief weinig ijssalons in de omgeving.

Nicole Dirksen

Nicole Dirksen-Janken werkt bij Locatus als projectleider / data-analist. Zij maakt met name analyses op basis van een specifieke onderzoeksvraag van de klant. Voortdurend met haar neus in de data, blogt zij over trends in de verschillende branches.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.