Optiek- & hoortoestellenbranche in België en Nederland

In opvolging van mijn vorige blog over verschillen in winkeldichtheid neem ik nu de optiek- en hoortoestellenbranche onder de loep.  Bij deze twee branches zien we een groot verschil in winkeldichtheid. Niet alleen tussen de landen, maar ook tussen de branches.


Hoortoestellen branche

Nederland heeft momenteel  617 verkooppunten in de branche hoortoestellen, terwijl België er slechts 296 heeft.  Dat wil zeggen dat België 0,27 verkooppunten per 10.000 inwoners heeft, terwijl dit er in Nederland 0,37 per 10.000 inwoners zijn.

Hoortoestel We zien we dat er een inhaalslag bezig is in België. Tussen 2008 en 2014 is het aantal verkooppunten in Nederland met 66% % gestegen, terwijl we in België een stijging zien van 105%.

De filialiseringsgraad is vergelijkbaar is met 77% en 76% vergelijkbaar in beide landen.  In Nederland kent deze branche twee grote spelers (Beter Horen en Schonenberg)  die 2/3 van het aantal verkooppunten voor hun rekening nemen. In België neemt de top 3 (Amplifon, Laperre en Audionova) 2/3 van het aantal verkooppunten voor hun rekening.

Mijn collega Nicole Dirksen is in haar blog Kunnen ze in België beter horen? op zoek gegaan naar het waarom van het verschil in verkooppunten. Zij geeft antwoord op vragen als ‘Zijn er in België minder ouderen? Waarom zijn er in Wallonië relatief weinig hoortoestellenwinkels?’

 

 

 

OptiekOptiek branche
In de optiekbranche zien we een compleet tegengesteld beeld. Daar waar de hoorbranche sterk vertegenwoordigd is, is de optiekbranche juist minder aanwezig.  Wel is in beide landen het aantal optiekwinkels veel hoger dan winkels voor hoortoestellen.

Nederland heeft op dit moment 2208 winkels, terwijl België 1859 verkooppunten heeft.  Nederland heeft daarmee 1,33 winkels per 10.000 inwoners en België 1,67.

De optiekbranche kent een veel lagere filialiseringgraad dan de hoortoestellenbranche.  Heeft Nederland nog een filialisering van 47%, België moet het doen met slechts 24%. De top 3 ketens in Nederland (Eyewish, Hans Anders, Pearl) neemt 1/3 van de verkooppunten in deze branche voor zijn rekening. In België heeft de top 3 (Alain Afflelou, Hans Anders en Pearl) 1/6 van het aantal optiekwinkels.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.