Over hoeken, winkels en uithoeken

Het woord winkel is afgeleid van het oude woord voor hoek. Denk ook aan de winkelhaak en het Duitse ‘winkel’. Met die gedachte wil ik nu eens een heel andere richting op met mijn blog en kijken naar de vier uithoeken van het Nederlandse winkelbestand. Wat is onze meest zuidelijke, noordelijke, westelijke en oostelijke winkel? Dus een blog over winkels in uithoeken, kleinste stad, hoogstgelegen restaurant en meer van die informatie die je eigenlijk niet hoeft te weten. Maar wel leuk is…

De meest westelijke|
Vanuit het westen hebben we geen mooi visitekaartje. Het eerste pand dat ik daar tegenkom staat leeg. Dit pand ligt in het Zeeuwse Sluis, in het huidige buurtschap Sint Anna ter Muiden en dat is met 50 inwoners de kleinste ‘echte’ stad van Nederland. Sint Anna ter Muiden kreeg in 1242 stadsrechten en kende in de decennia erna haar bloeiperiode als een voorhaven van Brugge. Eind 14e eeuw verzande deze haven echter en vanaf die tijd kwijnde de stad weg.

De meest oostelijke
…is een Texaco tankstation in het Groningse Bad Nieuweschans. Deze plaats heette tot 2009, gewoon Nieuweschans. In Nieuweschans is het kuuroord Fontana gevestigd, dat met 180.000 bezoekers een stimulans is voor de lokale economie. Om nog meer Duitse bezoekers te trekken is in 2009 besloten om het voorvoegsel ‘Bad’ aan de plaatsnaam toe te voegen.

Van het meest westelijke naar het meest oostelijke punt is ook zo’n beetje de verste afstand die je in Nederland zonder veerverbinding kan rijden. Met de auto doe je daar al gauw 4½ uur over.

De meest noordelijke
Ligt op het Waddeneiland Schiermonnikoog en ligt als strandtent ook echt aan de rand van Nederland. Schiermonnikoog is met 955 inwoners de kleinste gemeente van Nederland. Dat staat dan ook wel heel erg ver van de minimale omvang van 100.000 inwoners die in het nieuwe Regeerakkoord staat.

De meeste zuidelijke
Ligt in Eijsden en is naar goed Limburgs gebruik een café. Dit café ligt in het buurtschap Mesch. De kerk van Mesch bestaat voor een deel uit de restanten van een kerk die al in de 9e eeuw werd gebouwd. Waarmee het wel eens de oudste kerk van Nederland zou kunnen zijn. Net iets noordelijker ligt op het Drielandenpunt restaurant de Bokkerijders, op een haar na niet het zuidelijkste adres in onze databank, maar wel het hoogst gelegen.

En het midden
Precies tussen deze vier uitersten komen we terecht in Bosch en Duin (gemeente Zeist). Het meest centrale adres in onze database is weer een restaurant, maar dan wel een met een Michelinster: De Hoefslag.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.