2012 – over de strijd tussen textielsupers en modewarenhuizen en de opkomst van ontspanning & vermaak

Weer een jaar voorbij. Tijd om terug te kijken naar de ontwikkelingen in 2012. In dit blog een greep uit de trends van het afgelopen jaar op basis van de Locatus database.

Nauwelijks sprake van toevoeging winkelmeters
Het aantal verkooppunten en winkelmeters in Nederland is in 2012 niet of nauwelijks toegenomen. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat er lokaal geen sprake is geweest van oplevering van nieuwe meters. Denk bijvoorbeeld het Eemplein in Amersfoort of winkelcentrum Oosterheem in Zoetermeer. Het totale aantal winkelmeters blijft echter constant, doordat elders in de markt meters zijn verdwenen.

De strijd tussen textielsupers en modewarenhuizen
Helaas lezen/horen we met regelmaat dat er door een formule surseance van betaling of faillissement is aangevraagd. In 2012 viel met name het aantal gevallen in de mode en schoenenbranche op, en specifiek bij  textielsupers en modewarenhuizen.Voorbeelden van het afgelopen jaar zijn Henk ten Hoor, Landgraaf, Piet Kerkhof en Schoenenreus.

Terwijl andere formules in de branche, zoals Primark en H&M juist op zoek zijn naar nieuwe locaties moeten anderen de deuren sluiten. Je zou verwachten dat de ‘goedkopere textielsupers’  juist in tijden van economische crisis een slag zouden kunnen slaan. Mensen hebben minder te besteden, maar willen toch iets nieuws voor niet te veel geld. Het is onder consumenten, en met name jongeren, een sport om voor zo min mogelijk geld leuke kleren te kopen. Met de nadruk op leuke. Ketens als Primark, H&M en Zara spelen hier op in en weten zich – tegen prijzen die vergelijkbaar zijn met Zeeman en Wibra – te onderscheiden door ‘hippe’ en ‘trendy’ kleding. Je redt het dus niet met alleen een lage prijs.

Afscheid van de slachtoffers van productinnovatie
Een terugkerend item in de jaaroverzichten van de afgelopen jaren is het verdwijnen van de videotheken en cd-zaken. Ook dit jaar is niet anders en het lijkt erop dat we snel afscheid gaan nemen van deze branches. De opkomst van innovaties als video-on-demand, e-readers, het downloaden van films, games, e-books (betaald en illegaal) zorgen voor het verdwijnen van de videotheek, cd-winkels, software/gameshops en boekhandels. In 2012 verdween het volgende uit het straatbeeld:

  • 25% van de videotheken
  • 22% van de software/gamesshops
  • 18% van de cd-zaken (Beeld/Geluid).

De boekhandel houdt zich nog redelijk staande met een afname van 5%.

Niet alleen verliezers in 2012, luxe ontspanning en vermaak in opkomst
Er zijn ook nog steeds branches die zich wel uitbreiden. Over het algemeen zijn het zelfs branches die je meer als ‘luxe bestedingen’ mag aanmerken. Te denken valt onder andere aan massagesalons. Met een toename van 103 naar 264 locatie, een stijging van 156% in deze branche. Verder zien we een stijging van  sauna/zwembaden, klimwanden, binnenspeeltuinen, tatoe/piercing, chocolade en ijssalons. Mijn collega stelde op twitter al eens voor om de herenmode zaken te verrijken met een barber, een wijn/bierbar en een tattoo corner. Misschien geen verkeerd plan!

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.