Terugblik op schietpartij in Alphen aan den Rijn

Vorig jaar april moest ik voor Locatus het winkelbestand van Alphen aan den Rijn actualiseren. Daardoor kwam ik enkele dagen na het schietincident in winkelcentrum De Ridderhof.  Ik noem het een incident maar eigenlijk doet deze woordkeuze afbraak aan het ongekende drama wat zich daar heeft afgespeeld.

Impact
De bloemen, tekeningen en geschriften waren overal aanwezig.  En ik kan het niet verklaren, zo nuchter als ik ben en ik geloof al helemaal niet in occulte zaken,  maar ik ‘ving’ een vreemde atmosfeer op. Een ondernemer van een buitenlandse levensmiddelenzaak vertelde mij hoe hij het had beleefd. Voor zijn ogen zag hij een bezoeker sterven. Twee dagen na de schietpartij had hij zijn winkel weer geopend. ‘Wat moet ik anders, dit is voor mij de beste manier om er mee om te gaan’ waren zijn woorden. De huisarts had hem pillen gegeven om beter te kunnen slapen.Ik was nogal aangeslagen door zijn relaas en enigszins op de automatische piloot vervolgde ik mijn werkzaamheden.

Beveiliging (tijdelijk) aangescherpt ?!
De volgende dag liep ik in winkelcentrum De Aarhof rond, zoals wel vaker, met een kleine rugzak. Halverwege mijn ronde vroeg een beveiliger wat ik aan het doen was. Ik bespeurde bij de man een lichte nervositeit. In Nederland word ik, in tegenstelling tot België, maar zelden aangesproken door iemand van de beveiliging. (Nu ik er over nadenk: in België is een beveiliger nooit ver weg in een winkelcentrum). Ik keek de Nederlandse beveiliger wat bevreemd aan. ‘U begrijpt misschien wel waarom ik dit vraag’ waren zijn woorden. Toen viel het kwartje en had ik volledig begrip voor zijn nieuwsgierigheid. Ik legde uit wat ik aan het doen was en vroeg ook naar de naam van de beheersorganisatie. Het was SCM en ik vertelde hem dat ze mij bij deze organisatie wel kennen. Hij leek wat gerustgesteld toen ik hem ook nog mijn visitekaartje overhandigde. Hij zou een en ander gaan navragen en als het niet in orde was zou ik er meer van horen. Ik heb hem die dag niet meer gehoord of gezien, dus blijkbaar zat het wel goed.

Het leven gaat door
Dit jaar was ik in de maand april zoals gebruikelijk weer in Alphen aan den Rijn. In het stadscentrum, toeval of niet, was die dag een herinneringsceremonie aan de gang. Met opzet werd dit niet in De Ridderhof gehouden. De volgende dag was ik weer in het beruchte winkelcentrum en natuurlijk gingen mijn gedachten weer naar vorig jaar. De atmosfeer was niet meer vreemd. Ik werd niet aangehouden door de beveiliging met de vraag wat ik aan het doen was. En de ondernemer met wie ik toen gesproken had zat er niet meer. In de betreffende winkelunit zit nu een Marokkaanse bakker…

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.