The Mall of Scandinavia als voorbeeld

In mei presenteerde Unibail Rodamco (UR) de plannen voor Leidsenhage (nog om te dopen naar The Mall of the Netherlands), tijdens een lunchbijeenkomst van SSM Retailplatform. Spontaan ontstond daarna het idee om een Quick-trip te organiseren om in Stockholm de inspiratiebron The Mall of Scandinavia te gaan bekijken.

The Mall of Scandinavia is het laatste grote winkelcentrum dat door Unibail Rodamco is gerealiseerd en we mogen dus verwachten dat veel van wat we daar zouden komen te zien binnenkort ook in Nederland te zien zal zijn. Twee weken geleden was het zover. Met ruim 40 man/vrouw vertrokken we voor een intensieve tweedaagse trip naar Stockholm. We hebben twee winkelcentra van UR bezocht: The Mall of Scandinavia en Taby.

Taby

taby

Taby ligt ten Noorden van Stockholm, in een zeer welvarend gebied. Het winkelcentrum Taby stamt oorspronkelijk uit 1969 en is de laatste jaren volledig gerenoveerd en uitgebreid. Meest opvallend hier was het hoge niveau van de afwerking, zoals ik dat echt nergens anders ben tegengekomen. Overal stoffen bankjes, schitterende toiletten etc. Daarnaast een mooie mix aan dagelijkse en niet-dagelijkse retail.

Opvallend verder: relatief veel retailers die alleen in Scandinavië vestigingen hebben. Dit komt omdat in Scandinavië weinig mensen op een groot gebied wonen. Dit is voor internationale partijen een te kleine markt met verhoudingsgewijs hoge distributiekosten.

Om even een idee te krijgen: de bevolkingsdichtheid is in Nederland 20x zo hoog, en in landen als Spanje of Frankrijk 5x zo hoog. Om een idee te krijgen van de uitgestrektheid de volgende vraag:

stel je zet op een landkaart een pen in Malmö. Hier maak je een touwtje aan vast en je meet de lengte van Zweden. Vervolgens draai je het touwtje naar het Zuiden.

Waar kom je dan uit?

The Mall of Scandinavia

Vervolgens gingen we naar The Mall of Scandinavia. Een grote mall, gelegen tegenover het stadion waar recent Zweden-Nederland in 1-1 eindigde. Hoewel er een en ander aan het buitenkant-design is gedaan, blijft het een grote, inwendig gekeerde doos. Overigens niet ongebruikelijk in Zweden.

mall-of-scandinavia

Unibail Rodamco heeft hier alle registers opengetrokken, inclusief de iconic shop fronts (over 2 verdiepingen) en het 4-sterren service niveau. Misschien is deze mall ietsje minder luxe afgewerkt dan Taby, maar dat past prima bij de mensen in dit verzorgingsgebied.

Deze mall biedt alles wat de consument zich kan wensen. Ruim 260 verkooppunten onder één dak, inclusief een grote versmarkt. Elke winkelier is uitgedaagd zijn allernieuwste concept neer te zetten. Een strategie die UR ook bij Leidsenhage voor ogen heeft.

Wat ook goed past in de huidige tijd is de grote expo ruimte, als tijdelijk verhuurbaar oppervlak. Steeds meer merken willen immers via pop-up concepten hun merk promoten. Toen wij er waren was de ruimte door Samsung in gebruik, inmiddels zonder de Samsung Galaxy Note 7.

Het winkelcentrum lijkt prima te functioneren. Consumenten lijken het te waarderen: vooral heel efficiënt boodschappen doen en winkelen. Voor de consument met weinig tijd, toch een uitkomst lijkt me.

Gaat een Mall van 100.000 vierkante meter ook in Nederland werken?
Ik denk van wel. Het verzorgingsgebied voor een Mall van 100.000 m² is groot. En zolang dit de enige in Nederland is, is het verzorgingsgebied zelfs heel groot. Unibail verwacht minstens 10 miljoen bezoekers op jaarbasis voor The Mall of the Netherlands. Is dat een realistisch aantal? Ik denk het wel. Kijk bijvoorbeeld naar Shopping Centre Wijnegem in België, daar halen ze die aantallen ook.

Gerard Zandbergen

Gerard Zandbergen is CEO van Locatus en spart regelmatig met de spelers op de retailmarkt over de kansen voor de toekomst. Locatus heeft als doel de retailmarkt transparant te maken, zodat haar klanten hun kansen en risico’s helder in beeld hebben. Bijna 20 jaar aan informatie vormt daarvoor de basis.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.