Top 100 winkelformules België (2018)

Al jarenlang wordt de Belgische Top 10 (op basis van aantal filialen) overheerst door banken. Zo ook in 2018. Toch is er een wezenlijke verschuiving te zien. En wel in het aantal filialen per bank. De grootste afnames zijn te zien bij ING (-67 filialen) en KBC (- 63 filialen).

Basic Fit is duidelijk bezig met expansie en is één van de grootste stijgers in de ranglijst. Deze fitness fanaat staat nu met 164 filialen op de 40ste plaats.  Net als in Nederland is ook in België Blokker één van de opvallende dalers.

De branche die het meest in het oog springt qua verplaatsingen in de Top 100 is de schoenenbranche:

  • Brantano daalt 8 plaatsen in de ranking en heeft nu 106 filialen.
  • Shoe discount verdwijnt uit de Top 100.
  • Bristol komt op de 92ste plaats binnen in de Top 100.
  • Chaussea komt de Top 100 binnen op de 85ste plaats dankzij de toename in winkelmeters.

Top 100 winkelverkoopvloeroppervlak (wvo) formules

De Top 10 op basis van oppervlakte wordt overheerst door supermarkten en bouwmarkten. Ook hier zijn vrijwel geen verschuivingen in de ranking. Wel zien we dat de winkelverkoopvloeroppervlakte van de meeste formules in de Top 10 licht gestegen is.

Twee opvallende stijgers in de ranking op wvo zijn Kruidvat en ZARA. Kruidvat heeft er in 2017 in België 24 filialen bijgekregen. Daarmee is de winkelverkoopvloeroppervlakte gestegen van 73.052 naar 81.973 m². En net als in Nederland laat ZARA ook in België een flinke toename in winkelmeters zien. Deze Spaanse modewinkel is het afgelopen jaar 8 posities gestegen in de ranking (van 72ste naar 64ste positie). De Ierse modediscounter Primark komt dit jaar op de 98ste plaats binnen in de Top 100.

Vraag gratis de Top 100 aan

 

Nicole Dirksen

Nicole Dirksen-Janken werkt bij Locatus als projectleider / data-analist. Zij maakt met name analyses op basis van een specifieke onderzoeksvraag van de klant. Voortdurend met haar neus in de data, blogt zij over trends in de verschillende branches.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.