Top 100 Winkelformules Nederland 2018
wat zijn de grootste verschuivingen?

De Top 10 ziet er in 2018 vergelijkbaar uit met 2017. Kruidvat staat nu voor het vijfde jaar op rij op de eerste plaats en blijft groeien. Het afgelopen jaar is het aantal Kruidvat winkels in Nederland met 20 toegenomen. Er is echter wel een essentiële verschuiving in de Top 10…

Blokker
Blokker verdwijnt uit de Top 10 en daalt van een 6de naar een 12de plaats. Dit lijkt geen grote verandering, maar dat is het wel. Het gaat hierbij om een afname van 85 winkels in één jaar tijd.
Daarnaast zien we nog meer verschuivingen bij formules van Blokker Holding, geënt op hun nieuwe strategie tot focus. Zo is in 2016 ervoor gekozen om Bart Smit en Intertoys samen te voegen tot een formule. Afgelopen jaar is dan ook de laatste Bart Smit winkel uit het straatbeeld verdwenen. En uit de Top 100.  Als tegenwicht voor het verdwijnen van Bart Smit is Intertoys 10 plaatsen gestegen. Per 1 januari 2017 waren er 262 Intertoys filialen en nu zijn er 394 filialen.

Telecom
Vodafone is de meeste plaatsen gestegen in de ranking. Van positie 80 in 2017 naar positie  49 in 2018. Het gaat hierbij om een toename van 51 filialen. Sinds de fusie met Ziggo, krijgen steeds meer winkels een dubbele functie. Je kunt hier niet alleen terecht voor je mobiele telefoon, maar ook voor internet en tv. In hetzelfde jaar is Phone House (149 telecomwinkels) failliet gegaan.

Supermarkt
In de supermarktbranche zien we weinig verschuivingen. De meeste formules groeien met  1 tot 3 winkels. Grootste stijgers in de supermarktbranche zijn Spar (+ 9 winkels) en COOP (+ 20 winkels). De meeste beweging in deze branche vindt nog buiten de Top 100 plaats, met het openen van de kleinere stadswinkels.

Banken
Het aantal bankfilialen blijft verder afnemen. Vijf jaar geleden werd de Rabobank net van de eerste plaats verstoten door Kruidvat (en had toen nog 810 filialen). Dat is ondertussen bijna gehalveerd ten opzichte van dat jaar. Per 1 januari 2018 heeft de Rabobank 33 filialen minder dan per 1 jan 2017, ABN AMRO 30 filialen minder, ING heeft 9 filialen gesloten. Alleen SNS bank laat een stijging zien (+3 filialen).

Nieuwkomers in Top 100 op basis van winkelverkoopvloeroppervlak
In de Top 100 op basis van oppervlak komt Hudson Bay binnen op de 49ste plaats met 78.553 m². Daarnaast zien we op de 65e plaats als nieuwkomer een woonwinkel (Loods 5). Als derde neemt buitensportzaak Bever plaats in de Top 100.

Verder zijn ook McDonalds, Van der Valk en Shell nieuw in de Top 100 op basis van oppervlak. De reden is in deze gevallen niet de groei, maar het feit dat Locatus sinds medio 2017 ook de winkelverkoopvloeroppervlak van horeca en diensten registreert.

Modebranche
De bewegingen in de modebranche komen niet tot hun recht in deze Top 100. Het aantal filialen per formule, of de oppervlakte, is daarvoor vaak te beperkt. Wel zien we dat ZARA 17 posities gestegen is dankzij de opening van een aantal grote conceptstores. Miller & Monroe (voorheen Charles Vögele) is daarentegen 17 posities gedaald in de ranking.

Vraag gratis de Top 100 aan

Nicole Dirksen

Nicole Dirksen-Janken werkt bij Locatus als projectleider / data-analist. Zij maakt met name analyses op basis van een specifieke onderzoeksvraag van de klant. Voortdurend met haar neus in de data, blogt zij over trends in de verschillende branches.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.