Top 100 winkelformules in Nederland

Een nieuw jaar en twee nieuwe Top 100 winkelformules. Op basis van aantal verkooppunten en op basis van winkelvloeroppervlak. Wat zijn de stijgers en wat zijn de dalers? In dit blog bekijk ik de grootste verschuivingen. Wilt u meer in detail weten wat de stand is, dan kunt u deze rankings (per 1/1/2016) gratis downloaden.

Banken
Vorig jaar zagen we al dat het aantal vestigingen van Rabobank sterk was afgenomen, maar de bank had toen nog net een positie in de top 5. Het aantal vestigingen blijft nog steeds afnemen. We zien een daling van 810 filialen in 2013 naar 471 filialen nu. De Rabobank is daardoor zelfs buiten de top 10 gevallen. De Regiobank is inmiddels de ‘grootste’ bank van Nederland en staat op de 11de plaats in de top 100.

Bouwmarkt
Gamma staat zowel op basis van verkooppunten als op basis van winkelverkoopvloeroppervlakte als hoogst geplaatste bouwmarkt in de top 100 van winkelformules. Een sterke stijger in de top 100 op basis van winkelverkoopvloeroppervlakte is Hornbach. Vorig jaar stond Hornbach nog op de 32ste plaats, inmiddels is Hornbach gestegen naar de 24ste positie.

Drogisterij
Binnen de drogisterijbranche zien we grote verschuivingen. Onbetwiste nummer één op basis van verkooppunten is Kruidvat. Trekpleister is binnen de top 100 aanzienlijk gestegen namelijk van de 76e plaats naar de 54e. Binnen de drogisterijen is DA de grootste daler. Mede door veel overstappers van DA naar DIO is DIO gestegen van plaats 72 naar 57.

Telecom
In 2014 kondigde Phone House aan dat men 70 vestigingen ging sluiten. Dit is duidelijk terug te zien in de positie van Phone House in de top 100. Phone House is teruggevallen van de 49ste naar de 70ste plaats. Nieuwkomer is Vodafone op plaats 86. KPN en BelCompany zijn beide buiten de top 100 gevallen.

Wilt u de gehele Top 100 bekijken? Er zijn twee varianten: de een op basis van het aantal verkooppunten (vkp) en de ander op basis van winkelverkoopvloeroppervlakte (wvo).

Download Top 100 Nederland

Nicole Dirksen

Nicole Dirksen-Janken werkt bij Locatus als projectleider / data-analist. Zij maakt met name analyses op basis van een specifieke onderzoeksvraag van de klant. Voortdurend met haar neus in de data, blogt zij over trends in de verschillende branches.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.