Van Retailagenda naar goede Retaildeals

Vorig jaar werd de Retailagenda geïntroduceerd. Eindelijk gaan we iets doen, dacht ik. Want we praten al zo lang en veel over de problemen in de retail: het gaat slecht in de retail, de leegstand loopt op enzovoort enzovoort. Soms komen je ook doemscenario’s ter ore. Dat is nergens voor nodig, maar we moeten wel aan de slag.

Minister Kamp heeft het heft in handen genomen. En ja dat is goed. De aansturing van bovenaf is een must. Maar vervolgens moet het stapsgewijs, niveau voor niveau verder opgepakt worden. Via de provincies, die nu eindelijk een duidelijke rol krijgen, naar de gemeenten.

De afgelopen periode zijn de mogelijkheden afgetast. Met als resultaat zo’n 50 Retaildeals. Hier worden afspraken vastgelegd tussen de lokale stakeholders en de 50 gemeenten.

Ik licht er vijf van de 20 punten uit, waar afspraken over gemaakt worden:

  • Samenwerken tegen leegstand
  • Meer flexibiliteit in de vastgoedmarkt
  • Investeren in mensen
  • Bevorderen omnichannel vaardigheden
  • Gezamelijke kennis als voorwaarde voor besluitvorming

Dus uitgepraat en aan het werk. De juiste beslissingen nemen en doorgaan.
Maar hoe doe je dat, de juiste beslissing nemen?
En hoe weet je dat je beslissing toekomstbestendig is?

Nou dat is minder lastig dan u denkt. Locatus heeft voor elke gemeente, voor elk van de 2500 winkelgebieden, een tool gemaakt die u een grote stap vooruit helpt: De Retail Risk Index.

Wat zijn nu de gezonde winkelgebieden in uw gemeente die nog beter moeten worden? En welke gebieden zijn kandidaat voor een andere bestemming? Of nog erger welke gebieden kunnen terug naar de natuur? In mijn blog Minder winkels, maar waar liet ik zien hoe de Retail Risk Index de goede en zwakke plekken in kaart brengt.

Er moet nog veel gebeuren om de leegstand van 16.000 winkelpanden op te lossen. En dat moeten we samen doen. Weet u niet waar u moet beginnen? Locatus helpt u graag met de analyse van uw winkelgebieden.

Peter Nieland

Peter Nieland is directeur van Locatus Nederland. Hij werkt al zijn hele leven in de vastgoeddata. Ruim dertig jaar geleden startte hij zijn carrière bij het Kadaster. In 2007 kwam hij in dienst bij Locatus. Peter is een man van de geografische informatiesystemen (GIS) en kaarten. Hij spart regelmatig met retailers en vastgoedpartijen. Daardoor heeft hij een goed beeld van wat er speelt in de retailmarkt.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.