Verliezers en winnaars in de winkelmarkt

In welke branches steeg / daalde het aantal winkels in 10 jaar met méér dan 500?

Nederland heeft 17 branches waar de afgelopen 10 jaar meer dan 500 winkels verdwenen. De branche Postkantoor is met 99% zo goed als vertrokken uit het winkelbeeld. Dames- en Herenmode laat relatief de laagste daling zien binnen deze top 17: -18%. Maar dat zijn nog steeds 764 winkels in 10 jaar tijd.

Kijken we naar de branches waar de laatste 10 jaar meer dan 500 verkooppunten bijgekomen zijn, dan gaat het vrijwel alleen om dienstverlening: de kapper, de schoonheidssalon, fitness, de lunchroom. Allemaal branches die niet internetgevoelig zijn.

De lichtblauwe grafieken laten zien welke impact deze stijgingen / dalingen hebben op de branch zelf. Sommige branches zijn in aantal verdubbeld, anderen zijn vrijwel verdwenen uit het winkellandschap.


Wilt u uw winkelgebied of concurrentie monitoren? Lees dan meer over onze dataproducten.

Verkooppunt Verkenner

De Verkooppunt Verkenner geeft u actuele informatie over een winkelgebied, een branche of de retail in het hele land. De database bevat informatie over retail in België, Nederland en Luxemburg en steeds meer grote steden in de rest van Europa.

Astrid is Marketing Communicatie Manager bij Locatus en ziet zo heel wat interessante informatie voorbij komen. Dit zorgt ervoor dat zij met enige beroepsdeformatie door de winkelstraten loopt. En daar over schrijft...