Verschuivingen in de drogisterij branche 2005 – 2015 (time lapse)

Steeds vaker zie je om de hoek een Kruidvat, Etos of Dio. Wil dit zeggen dat er steeds meer drogisten zijn gekomen in Nederland? Nee! Het aantal drogisten is de afgelopen 10 jaar met 13% afgenomen. Dankzij schaalvergroting is het aantal winkelmeters wel toegenomen in deze periode, en wel met 5,5%.  In dit blog laat ik u de ontwikkeling zien van enkele grotere ketens, alsmede de groep zelfstandigen.

De filialisering in de drogisterij branche is de laatste 10 jaar gestegen van 77% naar 87%. In dezelfde tijdsperiode is het aantal zelfstandigen gehalveerd.

 

Waar voorheen de ondernemer bepalend was voor klantenbinding, is de consument tegenwoordig veel meer op de prijs gericht. Zelfstandigen ervaren steeds meer concurrentie van winkels met partijgoederen, de Action en andere prijsvechters. Bovendien voeren ook apothekers en supermarkten een steeds breder assortiment.

In de  Nederlandse drogisterij branche zijn 13 verschillende ketens werkzaam. Bekijk hoe het Etos, DA, DIO en Kruidvat verging de afgelopen tien jaar:

 

 

 

 

Nicole Dirksen

Nicole Dirksen-Janken werkt bij Locatus als projectleider / data-analist. Zij maakt met name analyses op basis van een specifieke onderzoeksvraag van de klant. Voortdurend met haar neus in de data, blogt zij over trends in de verschillende branches.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.