Voor ’n dubbeltje méér, op de eerste rang!

De huurprijs voor een goede winkellocatie schrikt menig zelfstandig ondernemer af. Hoe groot het belang is van die goede locatie wordt door hen nog vaak zwaar onderschat.  Bij mij in de stad zie ik bijna gelijktijdig  twee winkels van het uiterste randje van het centrum verhuizen naar een centraler gelegen straat. De één gaat bovendien naar een groter pand, de ander juist naar een kleiner pand. Wat heeft deze verhuizing voor hen betekend?

Winkel A: de hobbyshop
In dit geval gaat het om een winkel die ook aan het randje van het centrum al prima liep. Maar wel uit zijn voegen begon te groeien. Dus ging men op zoek naar een ruimer pand in een meer centraal gelegen straat. Er werd gerekend en gerekend en men hoopte de huurverhoging (groter pand en betere locatie)op te kunnen brengen. Achteraf gezien blijkt dat men bij de berekeningen het positieve effect van een betere locatie zwaar had onderschat. Heel veel nieuwe klanten, die niet eens wisten dat er een hobbyshop was. En bijna iedereen die binnen komt gaat met een aankoop de deur weer uit! Dat is natuurlijk niet alleen aan de locatie te danken. Men is er in dit nieuwe pand ook goed in geslaagd om een ‘belevingswinkel’ neer te zetten. Met een grote werktafel waar in de winkel workshops gegeven worden, en themagebonden schappenplannen die uitnodigen aan de slag te gaan. En dus om te kopen.

Winkel B: bijzonder kinderspeelgoed
De eigenaresse besloot twee jaar geleden haar carrière als journaliste de rug toe te keren en een winkel te beginnen. Ze vond een mooi pand met ruime etalage op een steenworp afstand van de Hema. Maar helaas moest je die steen wel de verkeerde kant op werpen, want hier kwam het winkelpubliek niet. Relatief weinig huur, maar vrijwel geen winkelpassanten en dus ook vrijwel geen winkelomzet. Toch heeft deze winkel het overleefd, want naast de fysieke winkel werd gelijktijdig een webwinkel geopend. En het digitale winkelpubliek wist deze webshop wel te vinden.

We zijn nu bijna twee jaar verder en het huurcontract liep af. “Locatie, locatie, locatie, zei de makelaar. Twee tot drie keer zoveel omzet.” Ze nam dit allemaal met een korrel zout, maar besloot toch maar eens te kijken of ze een pand kon vinden.  En jawel, een pand met dubbele huur per m², en ter compensatie de helft van het aantal winkelmeters. Deze hogere huurprijs leverde wel het gewenste winkelpubliek op.  En daarmee die beloofde verdubbeling van de omzet! Nu nog de tijd nemen om de wisselwerking winkel en webstore te optimaliseren en er staat een leuke speciaalzaak met toekomstperspectief!

Moraal van dit verhaal: er zijn natuurlijk vele factoren die een winkel tot een succes maken. Maar alle startende ondernemers opgelet: zet een goede locatie bovenaan je lijst!

Astrid is Marketing Communicatie Manager bij Locatus en ziet zo heel wat interessante informatie voorbij komen. Dit zorgt ervoor dat zij met enige beroepsdeformatie door de winkelstraten loopt. En daar over schrijft...

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.