Wanneer ga je over tot relocatie van je zaak? Evalueer je winkellocatie in 8 stappen.

Relocatie van een winkel is duur. En gecompliceerd. Dus dit is niet iets wat je zomaar even doet. Veel retailers overwegen daardoor deze optie te weinig. Of te laat.

Op welk moment moet je
relocatie overwegen?

  • Als een concurrent stopt, die op een gunstigere locatie zit
  • Als er een nieuwe ontwikkeling gepland staat
  • Een jaar voordat je huurcontract afloopt
  • Als je je assortiment wilt uitbreiden
  • Als een belangrijke trekker in jouw straat gaat verhuizen
  • Als meer concurrenten komen (of juist wegtrekken)
  • Als je hoort dat een zelfstandige in je branche geen opvolger kan vinden en wil stoppen
  • Als je omzet een dalende trend inzet
  • Als steeds meer winkels in je omgeving leegstaan
  • ……………

Wacht niet tot de zaken slecht gaan en je in de rode cijfers dreigt te komen (of al staat). Tegen die tijd ben je te laat.

Stel jezelf met regelmaat de vraag:

Zit ik nog steeds op de juiste locatie?

Of kan het beter?

En dan is de volgende vraag natuurlijk

Hoe bepaal ik of een nieuwe locatie
beter is voor mijn winkel dan de huidige?

Stap 1
Zet plus- en minpunten van het beoogde pand op een rij
Heeft het pand de gewenste winkelomvang? Wat is de pandbreedte? Kan ik de winkel goed indelen? Moet er veel verbouwd worden? Maak een lijst met voor- en nadelen van de verschillende panden.

Stap 2
Onderzoek wie je (potentiële) klanten zijn op je nieuwe locatie
Onderzoek leeftijd, inkomen, opleidingsniveau, geslacht, en familie-omvang. Welke karakteristieken hebben jouw klanten? En vind je dit terug in je nieuwe verzorgingsgebied? Verhuis naar een winkelgebied met een betere klantenbasis.
Of heb je een locatie op het oog binnen hetzelfde verzorgingsgebied? Onderzoek dan goed of je huidige klanten bereid zijn mee te verhuizen. Vraag het hen! En zorg dat je hen goed informeert over de verhuizing. Niet alleen waarnaar toe, maar ook waarom.

Stap 3
Analyseer de concurrentie
Welke retailers leveren dezelfde producten of diensten in het nieuwe winkelgebied? Verhuis naar een gebied met een minimum aan concurrentie. Tenzij concurrentie in de buurt juist gunstig voor je is, omdat jouw klanten graag willen vergelijken.
Helemaal gunstig is om te verhuizen naar een pand waar een branchegenoot in zat. Je nieuwe klanten weten al de weg naar die locatie voor jouw product of dienst. Onderzoek goed waarom deze is vertrokken. Is er voor jou wel potentieel op deze locatie?

Stap 4
Onderzoek wat de plannen zijn voor de omgeving
Staan er nog nieuwe retailontwikkelingen op de rol? Neemt het aantal schoolkinderen af of toe? Zijn er nog plannen op gebied van wegen of parkeren? Zoek een winkelgebied dat bij jouw doelgroep hoort. Als hoorspecialist wordt je blijer van een nieuw zorgcomplex dan de aanbouw van een nieuwbouwwijk.

Stap 5
Check of je buren bij je passen
Verhuis naar een locatie waar de omliggende winkels winkelpubliek voor elkaar aantrekken.  Als jij een viswinkel hebt, is het gunstig als je buren slager, kaaswinkel en bakker zijn.  Bovendien is het voor vrijwel elke winkel positief om in de buurt van een grote trekker te zitten.

Stap 6
Vergelijk opties voor relocatie
Hoe is de huur op de verschillende locaties? Hoeveel winkelpassanten lopen langs de winkels? Hoe is de concurrentie op de diverse plekken? Wat is het retailbeleid van de desbetreffende gemeenten (indien u ook buiten de huidige plaats zoekt). Kies voor de locatie waar de verhouding kosten versus omzetpotentieel het gunstigst is.

Stap 7
Onderzoek bereikbaarheid
Ga goed na hoe de bereikbaarheid is van de nieuwe locatie. Kunnen mensen makkelijk bij je winkel komen? Per auto, openbaar vervoer, fiets of te voet. En wat zijn de parkeeropties? Per branche verschilt het zwaartepunt in bereikbaarheid. Voor een supermarkt is parkeergelegenheid belangrijker dan openbaar vervoer.

Stap 8
Vergeet je personeel niet
Ben je blij met je bedrijfsleider en personeel? Goed personeel is moeilijk te vinden. En opleiden kost ook geld. Dus zorg ervoor dat de goede mensen mee willen verhuizen.

Overweeg je relocatie? Bekijk ook onze mindmap voor het optimale verkooppunt.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.